Landbouwovereenkomst EU en Sint-Eustatius

Sint-Eustatius en de Europese Unie hebben deze week een landbouwovereenkomst getekend om de basisvoedselzekerheid op het eiland te garanderen en de kwetsbaarheid van het eiland te verkleinen.

Sint-Eustatius
Sint-Eustatius (foto: René Hoeflaak)

Door René Hoeflaak

Met de overeenkomst wordt ook een grote stap gezet in duurzaamheid van de landbouw op het eiland, zo is te lezen in een persbericht van de het bestuur van Sint-Eustatius. De financiële landbouwovereenkomst werd op donderdag 26 januari ondertekend door regeringscommissaris Alida Francis in aanwezigheid van EU-ambassadeur Rene van Nes en programmamanager van de EU-delegatie Kristina Sevastou.

Extra kwetsbaar

De overeenkomst voorziet in een steun van € 2,9 miljoen euro van de Europese Unie aan Sint-Eustatius en betreft de jaren 2023, 2024, 2025 en 2026. Mede door de wereldwijde conflicten zoals de oorlog in Oekraïne, extremere weersomstandigheden en klimaatverandering zijn eilanden als Sint-Eustatius extra kwetsbaar en lopen het risico op grote voedseltekorten, zo is verder te lezen in het persbericht.

Wandelen op Sint-Eustatius
Sint-Eustatius (foto: René Hoeflaak)

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties schat dat bijna 350 miljoen mensen wereldwijd te maken hebben met acute voedselonzekerheid als gevolg van klimaatverandering en wereldwijde conflicten. Als klein eiland met weinig hulpbronnen is Statia buitengewoon kwetsbaar voor deze omstandigheden”, aldus regeringscommissaris mevrouw Francis.

Hogere productiviteit

De Europese steun moet niet alleen leiden tot een gezonde natuurlijke omgeving en verhoogde biodiversiteit maar een hogere en duurzamere productie en productiviteit van landbouw, veeteelt en visserij.

‘’Deze overeenkomst is een cruciale stap voor Statia op weg naar duurzaamheid en klimaatbestendigheid, en we zijn er trots op dit programma te ondersteunen, dat de gewone burger ten goede zal komen en hun levensonderhoud zal verbeteren’’ aldus EU- ambassadeur van Nes .

Kleine schaal

Landbouw en veeteelt komt op Sint- Eustatius alleen op kleine schaal voor. Tot midden twintigste eeuw voorzag de bevolking zich voor een groot deel in eigen voedselvoorziening. Dat nam af met de toename van de welvaart en steeds meer banen ontstonden buiten de landbouw. De laatste jaren staat landbouw steeds meer in de belangstelling.

NB: dit artikel verscheen ook in het Antilliaans Dagblad