Boven-Suriname: wandelpad van 70 kilometer

Naambord bij Atjoni (foto: FB Pagina B. Ahmadali)
Naambord bij Atjoni (foto: FB Pagina B. Ahmadali)

Vrijdag was het zover. De officiële opening van een zeventig kilometer lang wandelpad in het Boven Suriname-gebied  Een pad met zeventien bruggen van  Atjoni naar Godo. Het pad is onderdeel van het decentralisatieprogramma onder leiding van de heer Bas Ahmadali, die de oplevering van project op zijn Facebookpagina  een bewijs en voorbeeld noemt van gezamenlijke inspanning van centrale overheid, lokale overheid, de lokale gemeenschap en  de private sector in Suriname .

Door René Hoeflaak

Een van de bruggen van het zeventig kilometer lange pad (foto: FB pagina  B. Ahmadali)
Een van de bruggen van het zeventig kilometer lange pad (foto: FB pagina B. Ahmadali)

Hij roemde verder het districtsmanagement van Sipaliwini die volgens hem demonstreren met geloof en met juiste ondersteuning verantwoordelijkheden van de centrale overheid over te kunnen nemen. Districtscommissaris Armand Jurel van Boven-Suriname ontving uit handen van Ahmadali een plakkaat als bewijs van het voltooien van de decentralisatie cyclus in Sipaliwini. Het decentralisatieprogramma (DLGP) is twaalf jaar geleden van start gegaan en heeft als doel om bevoegdheden te delegeren en te decentraliseren naar de districten. Het project eindigt volgende week ‘terwijl juist NU het eigenlijk werk in 10 districten zou moeten beginnen’ aldus  Ahmadali op zijn FB pagina.

 

Honderd jaar oude wens

Dictrictscommissaris Armand Jurel (links) van Boven Suriname en Minister Betterson bij de openingsceremonie in Jaw Jaw. (foto: FB pagina B. Ahmadali)
Dictrictscommissaris Armand Jurel (links) van Boven Suriname en Minister Betterson bij de openingsceremonie in Jaw Jaw. (foto: FB pagina B. Ahmadali)

Hoe dan ook, de langste brug in het vrijdag geopende padentraject heeft een lengte van 188 meter. Diverse hoogwaardigheidsbekleders onder wie Minister mr. Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling reisden vrijdag naar Atjoni voor de onthulling van een groot naambord om vervolgens door te varen naar Jaw Jaw voor een openingsceremonie. Voor het communicatiepadentraject was zeshonderdduizend US Dollar beschikbaar gesteld van een lening die door het DLGP programma was afgesloten bij de  Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, zo meldde Starnieuws vrijdag. Het looppad verbindt een aanzienlijk aantal Marrondorpen  met in totaal ruim 18 duizend inwoners  en daarmee gaat een honderd jaar oude wens van de Marrongemeenschap in vervulling.

One Comment

Leave a Reply