Taxi in beweging

'Taxiiboom'  in Paramaribo. Keuze genoeg (foto: rené Hoeflaak)
‘Taxiiboom’ in de Heerenstraat in Paramaribo. Keuze genoeg toch.. (foto: rené Hoeflaak)
Een 'gewone' taxi in Paramaribo (foto: René Hoeflaak)
Een ‘gewone’ taxi in Paramaribo (foto: René Hoeflaak)

Taxi’s in Paramaribo: bijna op iedere hoek van de straat vind je wel een taxibedrijf. En als je er geen één kunt vinden is er altijd wel een boom of paal in de buurt met beschilderde bordjes met naam en telefoonnummer van een taxi in de buurt. Vaak – niet altijd- komen ze snel. Je hoeft doorgaans niet lang te wachten. En het is goedkoop. Voor tien SRD kom je al aardig ver. Voor dertig SRD (€ 8,00) rijd je de hele stad door. Spreek vooraf dus een prijs af. Taxi’s rijden niet op de meter. Evenmin zijn taxi’s als zodanig te herkennen. ‘Een grijze wagen komt voor u’ is daarom een gangbare mededeling van de opgeroepen centrale. Maar de wereld verandert.

Door René Hoeflaak

Veel taxichauffeurs hebben zo hun ‘vaste’ klanten en andersom. Hetzelfde geldt voor toeristen. Als het klikt en je bent tevreden heb je voor je het weet een eigen ‘vaste’ en ‘vertrouwde’ chauffeur. Met een eigen nummer. Een belletje volstaat.  Als toerist verlaat je de taxi dan ook meestal met een visitekaartje. Een taxiritje in Paramaribo heeft zo zijn eigen charme. Maar ieder voordeel heeft zijn nadeel . Want de dienstverlening in Suriname is wisselend. En dat geldt dus ook voor taxichauffeurs. En de wereld, die verandert en die draait door. Net als Suriname.

Paramaribo, november 2014: Yellow Cab taxi van Taxi 1660 (foto: René Hoeflaak)
Paramaribo, november 2014: Yellow Cab taxi van Taxi 1660 (foto: René Hoeflaak)


Yellow Cabs

En dus is de taxiwereld in Paramaribo in beweging. Om te beginnen werd op 29 maart van dit jaar het straatbeeld verrijkt met 120 ‘Yellow Cabs’ van Taxi 1660 een initiatief van Gilbert Purperhart en tevens General manager van taxi- en autoverhuurbedrijf Torarica. ‘De veiligheid staat centraal en onze passagiers zijn verzekerd’ aldus Purperhart bij op de openingsdag in maart tegen diverse Surinaamse media. De centrale van 1660 (het telefoonnummer van de Taxi) bevindt zich in de Kankantriestraat. Op nummer 46. Vanaf september is Taxi 1660 ook te bestellen via een app. ‘Er zijn geen extra kosten eraan verbonden. De dienst is meer voor klanten die internet-minded zijn. Je ziet vanaf je telefoonscherm waar de taxi die jou komt ophalen zich bevindt’, aldus Purperhart in de Ware Tijd van 18 september. Vanaf vorige maand rijden de 1660 Taxi’s op de meter.

1665
Nog maar net gewend aan de Gele Taxi’s van 1660 of Paramaribo werd enkele maanden later voorzien van een volgend nieuw taxibedrijf: 1665. Niet te verwarren met de gelijknamige taxicentrale in Amsterdam Zuidoost. ‘We gaan mee met de flow’, aldus Taxi 1665 oprichter Manoj Kandhai in oktober tegen Obsession. De kleuren van de dertig taxi’s van Taxi 1665 zijn uniform en klanten kunnen bij iedere rit sparen voor een belkaart. 1665 wil ook taxidiensten gaan aanbieden in Nickerie. Net als 1660 overigens. Het wachten is op Taxi 1670. Of op het moment dat UBER Paramaribo weet te vinden.

Taxi in Paramaribo, november 2014: De klant staat centraal. (foto: René Hoeflaak)l.
Taxi in Paramaribo, november 2014: De klant staat centraal. (foto: René Hoeflaak).2 Comments

Leave a Reply