Interview: Trutchka Bouterse

Trutchka Buiterse (foto: René Hoeflaak)
Trutchka Buiterse (foto: René Hoeflaak)

Begin dit jaar sprak ik met Trutchka Bouterse in haar diëtistenpraktijk in Amsterdam over haar plannen om naar Suriname terug te keren. Ze voegde de daad bij het woord en verhuisde deze zomer naar Suriname . Ik zocht haar onlangs op in haar nieuwe dietistenpraktijk in het FriManGron Health Center aan de Anton de Komstraat in Paramaribo.  Van Osdorp naar FriManGron. Ofwel een kort vervolggesprek.

Door René Hoeflaak

Trutchka, wij spraken elkaar in januari in je praktijk in Osdorp in Amsterdam. Nu zit je hier achter je bureau van je praktijk in Paramaribo. Het is uiteindelijk allemaal heel snel gegaan. Vertel daar eens meer over. ‘In juli ben ik verhuisd van Nederland naar Suriname. Ik had al gehoord dat er hier een ruimte vrij was. Ik kon eigenlijk direct al aan de slag. Uiteraard moest ik nog wel wat administratieve zaken regelen zoals het inschrijven  bij CBB (Centraal Bureau voor Burgerzaken). Dat vraagt wel wat geduld. Je moet er boven op zitten en er achter aan blijven gaan. Maar uiteindelijk is de inschrijving allemaal snel administratief geregeld. De juiste toon is en was daarbij heel belangrijk’ aldus een stralende Trutchka.

En hoe is het met je klanten- en patiënten kring?  Trutchka: ‘Ik mag niet klagen. Het is heel belangrijk dat je goede contacten hebt met artsen in verband met doorverwijzingen. Ik ben  dus begonnen met het kennis maken met artsen. Je moet immers bekend raken. Daarnaast wist men in Paramaribo al vrij snel van mijn komst en werd ik van begin af aan benaderd’

FriManGron

Paramaribo, Suriname: FriManGron Health Center  (foto: René Hoeflaak)
Paramaribo, Suriname: FriManGron Health Center (foto: René Hoeflaak)

Diabetes is een toenemende aandoening in Suriname. Vooral bij laaggeschoolden. Een zorgelijke ontwikkeling. Maar ook een ontwikkeling met uitdagingen en kansen voor Trutchka. ‘ Dat klopt. Er is hier veel behoefte aan het  organiseren van workshops en het geven van voorlichting. Eigenlijk ben ik alleen maandag, donderdag en vrijdag in mijn praktijk. De overige dagen ben ik dus bezig met workshops en voorlichting en screening. Zo ben ik ook werkzaam bij de One Stop Shop (een gebouw voor het Academisch ziekenhuis). Daar doen we de screening bij patiënten met chronische ziekten zoals diabetes mellitus en vaak met complicaties daarvan zoals diabetische nefropathie en ook slechte voeten. De samenwerking met andere diëtisten is prima.

De praktijk van Trutchka is gevestigd in het FriManGron Health Center met onder meer huisartsen, psychologen, dermatologie en een tandarts. ‘Ja, wij werken multidisciplinair en het belang van een gezond leven staat centraal. Bijvoorbeeld  een verwijzing naar de tandarts of naar de diëtist. Er is immers een aanwijsbare relatie tussen voeding, gebit en dus ook overgewicht. Ook met de psychologen. We werken goed samen’

Garantiebrief

Cliënten maken een afspraak met Trutchka via een doorverwijzing met een garantiebrief van een huisarts of een bedrijf (werkgever). Trutchka ziet op het punt van afspraken wel een verschil met Nederland? ‘Ja, vooral bij het nakomen van afspraken. Er zijn veel patiënten met een BMI van boven 30 en 40 (Body Mass Index (BMI): een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte) bij wie een afspraak en behandeling echt noodzakelijk is.

Trutchka, je bent nu vijf maanden in Suriname. Mis je soms al dingen van en uit Nederland? ‘Tot nu nog niet. Ik heb natuurlijk wel veel contact met mijn kinderen via skype, facetime en whatsapp.

Kortom, het vergaat Trutchka goed. Groenroodwit wenst Trutchka veel succes!!

Trutchka Bouterse in haar spreekkkamer (foto: René Hoeflaak)
Trutchka Bouterse in haar spreekkkamer (foto: René Hoeflaak)

Leave a Reply