Suriname naar het WK 2018?

Paramaribo, André Kamperveen stadion, november 2014. (foto: René Hoeflaak)
Paramaribo, André Kamperveen stadion, november 2014. (foto: René Hoeflaak)

Plaatst Suriname zich voor het WK Voetbal in 2018 in Rusland? Suriname staat weliswaar 149e op de  wereldranglijst van de FIFA. Tussen Noord-Korea en Kirgizië. Maar toch werd de vraag deze week diverse malen gesteld. Want begin 2015 behandelt het Surinaamse parlement een wetswijzigingsvoorstel die het mogelijk maakt dat in het buitenland voetballende spelers van Surinaamse afkomst ook een Surinaams paspoort kunnen aanvragen. En dus geselecteerd kunnen worden voor het Surinaamse voetbalelftal.

Door René Hoeflaak

Het spreekt mij enorm aan’ aldus Evander Sno van het Belgische Westerlo bij de NOS over de mogelijke kansen die de wetswijziging met zich meebrengt. En ook Nigel Hasselbaink van de Griekse club PAE Veria ziet het wel zitten. ‘Ik kijk erg uit naar mijn mogelijk eerste officieuze interland voor Suriname’ aldus de speler op voetbalprimeur.nl. De Nederlandse regionale zender RTV Noord meldt dat maar liefst vier FC Groningen spelers een uitnodiging hebben ontvangen voor de vriendschappelijke en oriënterende wedstrijd van Suriname tegen Trinidad & Tobago op tweede kerstdag. FC Groningen trainer Erwin van Looi is minder enthousiast over de Surinaamse kerstwedstrijd van het kwartet spelers uit zijn selectie.

Veld van het André Kamperveen stadion (foto: René Hoeflaak)
Veld van het André Kamperveen stadion (foto: René Hoeflaak)

Driehonderdduizend gulden

Hij gunt zijn spelers met het oog op de tweede seizoenshelft in Nederland liever een rustigere kerst, zo is te lezen. Veel interlands van Suriname worden gespeeld in het André Kamperveen stadion aan de Letitia Vriesdelaan bij de Cultuurtuin. Het stadion uit 1953 werd in drie maanden tijd ontworpen door GJ Nagel, biedt plaats aan zesduizend toeschouwers en heette oorspronkelijk Suriname stadion. De bouw kostte destijds ruim 300 duizend gulden.

André Kamperveen

Voor het stadion staat sinds 1 oktober 2000 een standbeeld van de huidige naamgever van het stadion, voetballer André Kamperveen. Hij was niet alleen aanvoerder, spits en bondscoach van het Surinaamse voetbalelftal en speler van Haarlem maar vooral ook een bekend en vooraanstaand politicus en zakenman. Kamperveen was tegenstander van de militaire staatsgreep van 1980 en één van de slachtoffers van de decembermoorden in Fort Zeelandia in 1982. Kamperveen werd slechts 58 jaar oud.  In 1988 werd het Suriname-stadion ter gelegenheid van haar 35-jarig bestaan omgedoopt in André Kamperveen stadion. Als eerbetoon.

November 2014: standbeeld André Kamperveen stadion in Paramaribo (foto: René Hoeflaak)
November 2014: standbeeld André Kamperveen stadion in Paramaribo (foto: René Hoeflaak)

Leave a Reply