Zwervers verwijderen zwerfafval in Paramaribo, Suriname

Paramaribo zet zwervers in om zwerfafval te verwijderen. Er zijn inmiddels zakken vol verzameld.

Door Rene Hoeflaak

Met het project hoopt de stad bewustwording op gang te brengen voor eens schoon Suriname, zo is te lezen in een artikel in Starnieuws zaterdag jl. Het gaat vooralsnog om een pilot om de binnenstad te ontdoen van vuil zoals petflessen.

Afval in Suriname
Commewijne, Suriname, 2016 (foto: Rene Hoeflaak

Voor het verzamelen van afval worden zwervers ingezet die daarvoor een vergoeding ontvangen van  het onderdirectoraat Afvalbeheer dat valt onder het ministerie van Openbare Werken, zo is verder te lezen.

Afvalbeheer en bewustwording in Suriname

‘Het beste is natuurlijk dat de gemeenschap netjes omgaat met haar vuil” aldus Jason Gummels, onderdirecteur Afvalbeheer, in het artikel. Maar de praktijk is anders. Voor het opruimen zijn net-zakken gebruikt, omdat deze geen water vasthouden.

Groningen, Suriname: 8 februari 2014 (foto: René Hoeflaak)

Het bedrijf Amazone Recycling Company NV stelde een pick-up ter beschikking om de zakken af te voeren. Mogelijk wordt de pilot voortgezet op landelijk niveau. Voor een duurzame aanpak is bewustwording van de burger nodig, want als hij zijn eigen vuil niet op straat gooit, blijft de omgeving schoon en kunnen de werkkrachten elders worden aanbesteed, aldus Gummels in Starnieuws.

Lees hier andere artikelen over milieu en duurzaamheid op Groenroodwit.