Bonaire verbiedt wegwerpplastic

Deze week stemde de eilandsraad van Bonaire  voor een verbod op wegwerpplastic. Het verbod gaat over zes maanden in.

Detailhandel Bonaire
Detailhandel op Bonaire (foto: René Hoeflaak)

Door Rene Hoeflaak

Met 6 stemmen vóór en 3 tegen nam de eilandsraad van Bonaire deze week een verordening aan, die een verbod introduceert voor wegwerpplastic..

De verordening was op 29 april 2021 in brief van het bestuurscollege van Bonaire voorgelegd aan de eilandsraad. In de verordening is te lezen dat het verbod past in het streven van het eiland naar een schone en gezonde leefomgeving voor alle inwoners en versterking van het duurzame imago van  Bonaire. Het laatste zal vooral de economie en het toerisme goed doen.

Zwerfafval, restaurants en winkeliers van Bonaire

In de uitwerking van het verbod werkt Bonaire samen met het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.  De verordening stelt het eiland in staat regels te stellen om te voorkomen dat afvalstoffen als zwerfafval in het milieu en op de land terecht komen of om te bereiken dat dit zo min mogelijk gebeurt, zo is verder te lezen in de brief.

Het verbod geldt voor alle op Bonaire aanwezige personen die voornemens zijn wegwerpplastic in de handel te brengen. Als voorbeeld worden genoemd: producenten, winkeliers, importeurs en restaurants.

Boniare
Bonaire (foto: René Hoeflaak)

Maaltijdverpakkingen, rietjes en draagtassen

Het verbod gaat over zes maanden in voor bestek, draagtassen, rietjes en roerstaafjes. Voor maaltijdverpakkingen over acht maanden. De extra tijd voor maaltijdverpakkingen is mede gegeven gezien de grote mate van gebruik van deze producten op het eiland, zo is te lezen in verordening.

Lees hier https://groenroodwit.nl/2020/11/clean-coast-bonaire/ een eerder artikel over plastic op Bonaire,

Interesse in een reis naar Bonaire of Sint-Eustatius? En de diverse mogelijkheden? Stuur een mail naar rene@groenroodwit.nl of neem contact op met ABC Travel . We vertellen je er graag meer over.