Single MOTHER project wil moeders en meisjes in Suriname voorzien van gratis maandverband

Groenroodwit besteedt graag aandacht aan initiatieven, projecten, ontwikkelingen, ondernemers en goede doelen die Suriname verder helpen. En dus ook aan het Single MOTHER project Suriname, de organisatie die zich bezighoudt met armoedebestrijding in Suriname en zich daarbij richt op minder daadkrachtige moeders en meisjes. 

 Door René Hoeflaak

‘Armoedebestrijding het grootste aandachtspunt van de organisatie.  Minderdaadkrachtige moeders en meisjes behoren echter tot de meest kwetsbaren  in onze samenleving. Er zijn  weinig middelen en hulp voor hen ter beschikking. Vandaar het initiatief om Single MOTHER project op te richten zodat wíj hulp kunnen bieden aan voornamelijk  déze doelgroep’ aldus Judith Faerber, voorzitter van de organisatie.

Menstruatie Armoede

Omdat Suriname zich momenteel in een economische crisis bevindt, leeft een groot deel van de Surinamers op dit moment  in armoede. Gezien de precaire situatie in het land is het logisch dat  moeders en meisjes kiezen voor voeding in plaats van het kopen van menstruatie producten. Het is een  onmacht situatie’ aldus Faerber. Volgens haar is er dan ook sprake van een Menstruatie-Armoede.

Menstruatie in Suriname
foto: GetFunded

Omdat de tienermeisjes en moeders niet beschikken over menstruatieproducten heeft dat volgens Faerber tot gevolg, dat ze thuis blijven en niet in staat zijn naar het werk te gaan of naar school. ‘Hierdoor blijven ze in de vicieuze cirkel van armoede’ aldus Faerber. Daarom wil het Single Mother Project Suriname minder daadkrachtige moeders en meisjes in Suriname voorzien van gratis menstruatie producten.

Duizend geregistreerde Surinaamse vrouwen en meisjes

Met het project ‘gratis menstruatie producten voor vrouwen en meisjes’ wil de organisatie per vrouw drie pakjes maandverband per maand verstrekken. Het project is gestart in mei 2020 en is sterk afhankelijk van de ‘Goodwill ‘van donateurs. ‘Toen wij van start zijn gegaan met dit project, wisten wij uit gesprekken dat het een probleem was onder vrouwen en meisjes in Suriname, maar hadden niet voorzien dat het probleem zo groot was. Binnen een korte periode hadden we meer dan duizend geregistreerde vrouwen en meisjes, vooral tieners’
Nederland en Suriname
De organisatie heeft slechts de helft van de geregistreerden kunnen helpen en is daarom op zoek naar middelen, zowel in natura als financieel. Mede daarom is zowel in Nederland als Suriname een campagne gestart om aan fondsen te komen.

In Nederland kan men doneren via de website:  Get Funded-Menstruatie armoede-tegen-gaan in Suriname.