Luchtvaart: Suriname Airways (SLM) huurt mogelijk Airbus van KLM. Mogelijk nieuw vliegveld in Nickerie.

Omdat de Surinaamse luchtvaartmaatschappij SLM niet meer beschikt over eigen vliegtuigen, is de luchtvaartmaatschappij nu in gesprek met KLM over de huur van een Airbus. Daarnaast gaan Schiphol en Johan Adolf Pengel International Airport samenwerken. En er komt mogelijk een nieuw vliegveld in Nickerie  

Door René Hoeflaak

Volgens een bericht op de site Luchtvaartnieuws gisteren, gaat het om de huur van een Airbus A330-200, die tot voor kort nog actief was bij de KLM. Omdat Surinam Airways (SLM) niet meer beschikt over eigen vliegtuigen, mede omdat de leaseverplichtingen niet meer werden nagekomen, huurt het sinds enige tijd vliegtuigen. Zoals een Airbus van Air Belgium voor vluchten van Amsterdam naar Paramaribo v.v. en van het Litouwse Avion Express voor regionale vluchten.

Airbus A 330-200
Airbus A 330-200 (foto: KLM)

Samenwerking Suriname en Schiphol

Afgelopen week sprak president Chan Santokhi in Nederland met onder meer vertegenwoordigers uit de luchtvaartsector. Daar is onder meer uitgekomen dat Schiphol Suriname mogelijk gaat ondersteunen bij het ontwikkelen van de luchtvaartactiviteiten. Vrijdag 10 september sloten Suriname en Schiphol een intentieovereenkomst om te onderzoeken of en hoe de samenwerking kan plaatsvinden.

De overeenkomst werd ondertekend door de Surinaamse minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken en CFO Robert Carsouw van Royal Schiphol Group. Orsouw bevestigde daarbij dat Schiphol geen belang zal nemen in de luchthaven van Paramaribo.

De mogelijke samenwerkingen zou betrekking hebben op het gebied van infrastructuur, het creëren van werkgelegenheid en het plegen van gezamenlijke investeringen, zo is te lezen in diverse media.

KLM vliegtuig op luchthaven Zanderij (foto: René Hoeflaak)

Vliegveld Nickerie

Volgens President Santokhi kijkt Suriname naar de mogelijkheden om de nationale luchthaven Johan Adolf Pengel International Airport uit te breiden en om een luchthaven in Nickerie aan te leggen. “Er komen grote industriële projecten in het westen waarbij transport cruciaal gaat zijn. Binnen 3 tot 5 jaar moeten deze gestalte hebben. Hiertoe moeten alle voorbereidingen in place zijn. Het gaat niet alleen om de airport maar om de totale ontwikkeling.” aldus de President.

Nickerie
Omgeving Nickerie, maart 2018 (foto: René Hoeflaak)