Voetbaltrainer en ex-international Mildred Baal wil kennis en ervaring graag inzetten in Suriname

In de jaren negentig speelde Mildred Baal negen interlands in het Nederlandse nationale voetbalelftal. Als hoofdtrainer staat ze nog altijd dagelijks op het voetbalveld. Mildred wil haar kennis en ervaring dolgraag inzetten in haar geboorteland Suriname ‘’Ik weet zeker dat er heel veel talent is in Suriname’’ aldus Mildred in een gesprek met Groenroodwit.

Mildred Baal
Mildred Baal (foto: René Hoeflaak)

Door René Hoeflaak

Mildred was 11 jaar toen ze vanuit Suriname verhuisde naar Nederland. In eerste instantie woonachtig in Rotterdam, maar na twee jaar vertrok ze met haar moeder mee naar het Brabantse Raamsdonkveer, nog altijd haar huidige woonplaats. Op de middelbare school begon haar passie voor voetballen. ’’In het speelkwartier speelde ik met de jongens mee op het schoolpleinl. Het was een en al voetbal wat de klok sloeg. Op mijn 15e meldde ik mij als lid van de plaatselijke voetbalclub Good Luck. Ik was de jongste speelster in het vrouwenteam en kende eerlijk gezegd de spelregels niet eens. Best wel spannend’’ aldus Mildred.

Zaalvoetbal en eerste ´Surinaamse´ international

Het talent van Mildred viel al vrij snel op. Ze werd uitgenodigd en geselecteerd voor Brabantse selecties. Haar eerste nationale selectie was echter voor het nationale zaalvoetbalteam. Mildred: ‘’Ik deed ook aan zaalvoetbal. Daar voetbalde ik met de mannen mee. Door mijn selectie in het nationale zaalvoetvoetbalteam werd ik uiteindelijk ook geselecteerd voor het Nederlandse veldvoetbalelftal. Bert van Lingen was toen de bondscoach. In die tijd voetbalde ik op het veld voor DVC Den Dungen, een club met een warm hart voor vrouwenvoetbal’’.

Mildred speelde haar eerste interland op 22 september 1990. Thuis tegen Noord-Ierland. Ze scoorde in haar debuutinterland. Ze was de eerste ‘Surinaamse’ vrouwelijke voetbalinternational ‘’Daar was ik totaal niet mee bezig. Voetbal en het team stond voor mij op de eerste plaats. Zowel buiten als binnen het veld’’

Mildred Baal
1990: Mildred Baal in de selectie van het Nederlands elftal met onder meer de latere bondscoaches Vera Pauw en Sarina Wiegman (foto: archief Mildred Baal)

Blessure en Royston Drenthe

Een ernstige blessure maakte abrupt een einde aan de interland- en voetbalcarrière van Mildred. Een blessure die ook haar liefde voor het voetballen deed verdwijnen ‘’Ik ben letterlijk uit het voetbal geschopt. Na die overtreding is het nooit meer goed gekomen. Ik moest niets meer van voetballen hebben. Ik wilde immers zelf voetballen’’

Het geven van trainingen bij de plaatselijke voetbalclub – enkele jaren later- wakkerde de passie en liefde voor het voetballen weer aan. Mildred meldde zich bij de KNVB in Zeist aan voor een trainingscursus. Met succes. Het was het begin van een nieuw fase in haar voetballeven.  ‘’Als ex- international mocht ik de verkorte cursus volgen. Ik zat in een klas met Royston Drenthe, Lex Immers en Ton Beugelsdijk´´

Hoofdtrainer, begeleider van speelsters en geven van clinics

Als gediplomeerd voetbaltrainer begon Mildred als trainer bij voetbalclub SV Terheijden . Later volgde clubs als Sportclub ‘t Zand en SteDoCo  Op dit moment is Mildred actief als hoofdtrainer van het eerste vrouwenteam van  JEKA in Breda en voor de Girls Soccer Academy van BSV Boeimeer , eveneens in Breda. Dagelijks staat ze op het voetbalveld. Op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag bij Boeimeer en op dinsdag, donderdag en zondag bij JEKA. Verder begeleid Mildred  talentvolle speelsters naar een BVO (betaalde voetbal organisatie), verzorgt ze individuele trainingen en geeft ze Clinics bij onder meer de ABN AMRO Foundation , NAC Breda.  ‘’mijn ambitie is om als hoofdtrainer aan de slag te gaan bij een club in de Topklasse of een club als Feijenoord of PSV’’  

Verder heeft Mildred regelmatig contact heb met speelsters van de huidige nationale selectie en is ze  bestuurslid van “ De Aventurijnen”, een in 2015 opgerichte stichting bestaande uit ex-internationals.

Mildred Baal
Mildred Baal in actie in het Nederlands elftal (foto: archief Mildred Baal)

Kennis en ervaring inzetten in Suriname     

Over het antwoord op de vraag of haar kennis er ervaring en ambitie ook voor en in Suriname zou willen twijfelt de 55-jarige Mildred geen moment. ”Dolgraag zelfs. Het zou heel mooi als zijn als ik mijn kennis kan inzetten in Suriname. Maar het ontbreekt mij aan de juiste contacten. Ik zou graag in contact willen komen met de leiding van de Surinaamse voetbalbond om het vrouwenvoetbal in Suriname van de grond af aan op bouwen. Ik ben ervan overtuigd dat er veel talent is in Suriname ”;.

Mildred Baal: kennis vanuit Noord Brabant inzetten in Suriname

 

Surinaamse bodem

Over Suriname gesproken. Met plezier kijkt Mildred terug op haar eerste levensjaren in Suriname. Ze groeide op in de wijk Uitvlugt in Paramaribo. Regelmatig en met plezier reist Mildred met haar man Frank naar Suriname. Op vakantie. Ook haar oudste dochter bezocht inmiddels Suriname en raakte enthousiast ‘’Zodra ik op Surinaamse bodem ben voelt het meteen goed. Als het land waar ik ben geboren en een onbezorgde jeugd heb gehad. En het land dat ik graag wil helpen’’

NB: meer Groenroodwit Diaspora interviews lee je hier.

NB:interesse in een reis naar Suriname? En de diverse mogelijkheden? Stuur een mail naar rene@groenroodwit.nl of neem contact op met ABC Travel . We vertellen je er graag meer over.