Staatsecretaris Uslu stelt miljoenen beschikbaar voor bibliotheken, archieven en monumenten in Caraïbisch Nederland

Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media stelt 10 miljoen euro beschikbaar voor monumenten in Caraïbisch Nederland. Ook voor Caraïbische bibliotheken en archieven komt geld beschikbaar.

Sint-Eustatius
Sint-Eustatius (foto: René Hoeflaak)

Door René Hoeflaak

Het is belangrijk dat er in Caribisch Nederland voorzieningen als bibliotheken en archieven zijn, dat kinderen kennis kunnen maken met cultuur op school en dat jong en oud cultuur kunnen beleven en beoefenen’’ aldus de staatssecretaris in haar onlangs verschenen meerjarenbrief 2023-2025. Uslu wil de komende jaren investeren in zowel fysieke als online bibliotheken, te gebruiken door iedereen op alle zes eilanden.

Erfgoed en archieven

Staatssecretaris Uslu schrijft in haar meerjarenbrief ook over het belang van erfgoed en archieven in Caraïbisch Nederland.  ”Want dat zijn de verhalen over ons gezamenlijke verleden en daar moeten we goed voor zorgen. Juist omdat die geschiedenis soms beladen en ingewikkeld is”.

Saba
2 december 2019: Windwardside, Saba, Dutch Carribean, Harry L. Johnson Museum (foto: René Hoeflaak)

Voor Caribische monumenten trekt Uslu tien miljoen beschikbaar uit het Nationaal Restauratiefonds voor leningen met een lage rente. Daarnaast wil ze met Caraïbisch Nederland cultuurconvenanten afsluiten over samenwerking  ”De meeste programma’s en regelingen van de Rijkscultuurfondsen staan open voor het Caribisch deel van het Koninkrijk. Dat geldt ook voor geld vanuit het Fonds voor Cultuurparticipatie voor jongerencultuur” aldus de staatsecretaris.