Tientallen dorpen in binnenland worden voorzien van (zonne-)energie

Volgens de Surinaamse minister van Natuurlijke Hulpbronnen David Abiamofo worden binnenkort 50 dorpen in het binnenland de gehele dag voorzien van elektriciteit. In een artikel in de Ware Tijd zegt de minister dat alle woongemeenschappen worden betrokken bij een zonne-energieprogramma. “Stroomgeneratoren zijn dan overbodig” aldus de Ware Tijd.

Door Rene Hoeflaak

Het project is volgens de minister in een vergevorderd stadium. Over de selectie van de dorpen is hij echter niet tevreden. Zo vindt hij dat het inheemse dorp Kwamalasamutu eerder aan bod hadden moeten komen. “dit dorp is logistiek lastiger te bevoorraden met diesel. Uitsluitend met duur luchttransport”.

Pikin Slee
26 maart 2016: Pikin Slee, Boven-Suriname (foto: René Hoeflaak)
India en Solar Alliance

Het zonne-energie project wordt gefinancierd vanuit India in samenwerking met Solar Alliance uit Tennessee, Verenigde Staten, zo is verder te lezen in De Ware Tijd. Gemiddeld worden er op jaarbasis 2500 tot 3000 zonuren gemeten. Bijna twee keer zoveel in vergelijking met Nederland.

Pikin Slee

Ook de elektriciteitsvoorziening van Guyaba en Pikin Slee in Boven-Suriname bevindt zich in een afrondende fase. Maar daar blijft het niet bij.  Want de energievoorziening in dorpen Godo Holo en Snesikondre is in voorbereiding en volgens de minister zijn er ook vergevorderde afspraken met het Chinese Energiebedrijf Power China  om nog tijdens deze regeerperiode 20 dorpen in het Gran Rio en het Pikin Rio gebied van elektriciteit te voorzien. 

Leave a Reply