Hans en Annette de Man zeilen van Nederland naar Suriname en daarna wellicht ABC eilanden

Hans en Annette de Man vertrokken begin juli vanuit Nederland voor een zeilreis van twee jaar. Op dit moment zijn ze in Zuid-Europa. In december zeilen ze over de Atlantische Oceaan naar Suriname. Groenroodwit volgt de zeilreis en sprak onlangs met Annette en Hans over hun droomzeilreis, Suriname en daaropvolgende bestemmingen.

Hans en Annette de Man
Hans en Annette de Man op de Janjorem (foto: Hans de Man)

 Door René Hoeflaak

Op 3 juli jl. zeilden Hans en Annette uit de jachthaven van Herkingen aan het Nederlandse Grevelingenmeer en begon hun droomreis van twee jaar en mogelijk langer. Nu, een maand later, verblijven ze in Spanje. Tijdens ons videogesprek lagen ze ‘voor anker’ in de jachthaven van Muros in Spanje.

Hans is voormalig eigenaar van een Ingenieurs- en automatiseringsbureau en Annette is docent Nederlands. Het plan voor een lange meerjarige droomzeilreis hing al een tijdje in de lucht. Hans: ‘ik had al jaren een plan om lang te gaan varen. Op een gegeven moment kwamen wij op een ‘nu of nooit meer’ moment en besloten we mijn bedrijf te verkopen. Tot 1 januari 2021 was ik nog aan het bedrijf verbonden´´

80 jaar zeilervaring. 

Hans en Annette beschikken samen bij elkaar opgeteld over 80 jaar zeilervaring. Hans groeide op in Goeree Overflakkee, omringd door water en boten en vaart al vanaf jongs af aan. Met ruim 50 jaar zeilervaring ziet hij het zeilavontuur en de oversteek over de Atlantische Oceaan richting Suriname dan ook met vertrouwen, plezier en ontspanning tegemoet.

Hans: ‘’Spannend? Ja, het is maar net hoe je het bekijkt. In de door ons geplande periode om over te steken is de wind stabiel en het weer redelijk rustig. We beschikken bovendien over goede communicatiemiddelen om te anticiperen op weersvooruitzichten. De duur, twee weken, is eerder de grootste uitdaging. We zitten toch maar samen met elkaar op een klein stukje boot’’. ‘’Maar tot nu toe gaat het goed’’ vult Annette lachend aan.

Hans en Annette de Man
Hans en Annette de Man (foto: Hans de Man)

Mogelijk krijgen de Rotterdammers Hans en Annette tijdens de oversteek gezelschap van hun zoon, in het dagelijks leven stuurman op een tanker en eveneens een ervaren zeiler. ‘’dat maakt het voor ons ook minder vermoeiend met wacht- en slaaptijden van telkens vier uur’’ aldus Hans.

Van Kaapverdische Eilanden zeilen naar Suriname 

De voorbereiding voor de zeilreis begon in 2018 met de aankoop en het vervolgens aanpassen van een geschikte zeilboot, de Janjorem, vernoemd naar hun kinderen Jantine, Joris en Emma. Zoals het plaatsen van accu’s, zonnepanelen en extra dynamo op de motor. ‘’we wilden het leven aan boord zo comfortabel mogelijk maken en vooral genieten van de omgeving’.

Nieuw Amsterdam
Fort Nieuw Amsterdam, daar waar de Atlantische Oceaan, de Commewijne- en Surinamerivier samenkomen en Hans en Annette Suriname in december hopen binnen te varen (foto: René Hoeflaak)

 

De planning is om in december vanaf de Kaapverdische Eilanden de Atlantische Oceaan over te steken richting Suriname. Een oversteek met een duur van 14 tot 17 dagen, afhankelijk van de wind. De zeilroute van Hans en Annette naar de Kaapverdische Eilanden loopt via de kust van Portugal in augustus, Madeira in september en de Canarische Eilanden in november.

Leraar enthousiast over Suriname

Voor de keuze voor Suriname als eerste stop aan de overkant van de oceaan, moeten we terug naar de lagere schooljaren van Hans. ‘’op school had ik een leraar die enthousiast vertelde over Suriname. Mijn hele leven wil ik eigenlijk al naar Suriname en heeft het land mij geïnteresseerd’’

De Janjorem
Zeilboot Janjorem (foto: Hans en Anette de Man)

Hans en Annette zijn van plan – zo rond de jaarwisseling- ongeveer drie weken in Suriname te verblijven. ‘’We willen de tijd nemen om Suriname goed te bekijken en zeker ook een jungletocht gaan maken. We krijgen al enthousiaste en positieve reacties van mensen die weten dat we komen’’

Van Suriname naar Aruba, Bonaire en Curaçao

Vanuit Suriname willen Hans en Annette koersen naar het Caraïbisch gebied, richting Curaçao, Aruba, Bonaire en Martinique. Noord-Amerika is ook een optie, afhankelijk van het weer. ‘’in principe duurt onze zeilreis twee jaar. Maar wellicht ook langer. Zolang we het leuk vinden gaan we door’’

De zeilreis van Hans en Annette is te volgen op  Sailing JanJorem en op de facebookpagina Sailing JanJorem. Ook Groenroodwit zal de reis volgen.

NB:  interesse in een reis naar Suriname of de Nederlandse Antillen? En de diverse mogelijkheden? Stuur een mail naar rene@groenroodwit.nl of neem contact op met ABC Travel . We vertellen je er graag meer over.