Suriname wil vergadering Taalunie organiseren

Suriname wil de samenwerking met Vlaanderen verdiepen en uitbreiden. Onder meer door de  jaarvergadering van de Taalunie in Suriname te organiseren. In Brussel sprak de Surinaamse president Santokhi met de minister-president Jambon van Vlaanderen om afspraken te maken over een hechtere samenwerking tussen Suriname en Vlaanderen.

Antwerpen
Antwerpen, augustus 2021: Surinaamse broodjeskraam op De Coninckplein in Antwerpen, België (foto: René Hoeflaak)

Door René Hoeflaak

Tijdens het overleg met de Vlaamse minister-president riep President Santokhi ook ondernemers uit Vlaanderen op om te investeren in de Surinaamse agrarische sector, de haven, het toerisme,  handel en energie, zo is te lezen vandaag in diverse Surinaamse media. Daarnaast vroeg Suriname Vlaanderen ook om steun voor investeringen in laboratoria om duurzame voedselzekerheid te creëren en Surinaamse producten op de Belgische markt te krijgen.

Taalunie in Suriname

Verder bood Suriname aan om de jaarvergadering van  de Taalunie in Suriname te houden. De Taalunie ontwikkelt en stimuleert beleid voor het Nederlands in Nederland, Vlaanderen en Suriname en ondersteunt het Nederlands in de wereld. Volgens  Minister Ramdin van Buitenlandse zaken zullen de Vlaamse en Surinaamse ministers van onderwijs bilateraal overleg voeren om onderwijsinvesteringen te bespreken.

Taalunie ontwikkelt en stimuleert beleid voor het Nederlands in Nederland, Vlaanderen en Suriname,
Taalunie ontwikkelt en stimuleert beleid voor het Nederlands in Nederland, Vlaanderen en Suriname,

Overleg tussen Suriname en Vlaanderen

Als vervolg op de gesprekken tussen de Vlaamse en Surinaamse regering wordt op korte termijn een online vergadering georganiseerd tussen vertegenwoordigers van het Vlaamse bedrijfsleven en de Suriname Investment and Trade Agency (SITA). Dan zal ook een overeenkomst tussen SITA en Flanders Investment & Trade (FIT) worden gesloten.

Gesprekken met Macron, Rutte en Timmermans

Als hoofd van een Surinaamse delegatie woonde President Chan Santokhi vandaag en gisteren (17 en 18 juli) in Brussel de EU-CELAC Summit bij, een vergadering met regeringsleiders van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen (CELAC) en hun ambtgenoten van de Europese Unie (EU). De laatste EU-CELAC Summit was acht jaar geleden. Het doel van de summit is de samenwerking tussen de EU en de CELAC-gemeenschap te versterken.

Paramaribo, 2006 (foto: René Hoeflaak)

Volgens de Surinaamse voorlichtingsdienst stonden vandaag ook gesprekken en ontmoetingen gepland tussen president Santokhi en onder meer de Franse President Macron, de Nederlandse demissionaire premier Mark Rutte en de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans, die onlangs nog op bezoek was in Suriname.