Plantage Historie

Ambassadeur Ernst Noorman opent in de Paramaribo Zoo de première van de historische documentaire (foto: De Dagblad De West))
Augustus 2015: Ambassadeur Ernst Noorman opent in de Paramaribo Zoo de première van de historische documentaire (foto: De Dagblad De West))

15 augustus 2015: Filmmaker John Slagveer heeft onlangs – met steun van onder meer de Nederlandse Ambassade in Suriname – een 6-delige documentaireserie gemaakt over de ‘Plantage Historie’. Vorige week organiseerde diezelfde Nederlandse ambassade een feestelijke bijeenkomst ter ere van de première van de documentaire in het Amfitheater Paramaribo Zoo. De premièrevoorstelling bevat een  compilatie van een uur.

Door René Hoeflaak

Plantage Rust & Werk,maart 2006 (foto: René Hoeflaak)
Plantage Rust & Werk,maart 2006 (foto: René Hoeflaak)

De documentaire van Slagveer  (1960) vertelt  de geschiedenis van de oude plantages van 1667 tot en met de 20e eeuw. Eerder werkte de Nederlandse ambassade al  samen met  Surtefilm, het productiebedrijf van Slagveer, voor de productie van een 5-delige documentaire over het Nederlands verleden in Suriname – Een culturele erfenis met Toekomst.

Inspelen op denkwijze van jongeren

De productie van de ‘plantage’ serie is vooral ook gericht op en afgestemd met de onderwijswereld.  Daarom waren ook 420 schoolkinderen uit Saramacca, Commewijne, Para en Paramaribo uitgenodigd om de première bij te wonen en zo kennis met de bijzondere plantagegeschiedenis van Suriname.

De première werd geopend worden door de Nederlandse ambassadeur, Ernst Noorman.

In een interview met De West zegt Slagveer met deze documentaire zoveel mogelijk jongeren te willen bereiken. Hij is van mening dat de jeugd van nu minder leest, met een documentaire kun je hierop inspelen. “De documentaire speelt ook op de denkwijze van de jongeren” aldus Slagveer in De West.

Leave a Reply