Cynthia Carmen Slooten

KontenDraaierij30 juni 2017: Groenroodwit sprak onlangs met de Surinaamse Cynthia Carmen Slooten over haar in februari van dit jaar verschenen debuutroman  ‘KontenDraaierij’’.  Een verhaal volop drama en sensatie dat uitgroeide van 300 naar ruim 65 duizend woorden en vooral een boek is om je ‘te laten lachen’

Door René Hoeflaak

Jaren geleden ben ik begonnen met het schrijven van verhalen. Eigenlijk was het de bedoeling om dit verhaal toe te voegen aan de vele andere verhalen die logeren op mijn laptop. Maar het liep uit de hand en het verhaal groeide  uit van 300 naar 700 en 65 duizend woorden’  aldus de 63-jarige Cynthia.

Cynthia Carmen Slooten
Cynthia Carmen Slooten

Een gesprek met een vriendin over elkaars leven en ervaringen met mannen was aanleiding voor Cynthia om door te blijven schrijven. Negen maanden en 65 duizend woorden later leverde ze een manuscript in bij uitgever Free Musketeers. Met succes. De rest is geschiedenis. En zo debuteerde ze in februari als roman schrijfster. Met een opvallende titel, ‘KontenDraaierij’ .

Cynthia:  ‘ die titel kan je uitleggen en interpreteren zoals je wilt. Het gaat vooral om het draaien in zijn algemeenheid. Variërend van er om heen draaien tot het jezelf redden uit situaties. Eigenlijk draaien we allemaal met onze kont’ aldus Cynthia

Deels fictie

Cynthia, in hoeverre is het boek dan autobiografisch? ‘Deels. Ik heb wel wat gechargeerd.  Het is deels fictie en speelt zich af in Suriname, Nederland en Spanje’ En op mijn vraag of Cynthia  met haar boek mogelijk  een boodschap wil overbrengen reageert Cynthia stellig.  ‘Ik wil absoluut niet belerend overkomen. Het doel is vooral lachen.  Ik heb het licht geschreven’ .

Herontdekkingsfase

Cynthia was 17 toen ze in Suriname begon met haar onderwijsloopbaan. Een loopbaan die ze in  1981 vervolgde in Nederland.  In 2016 keerde ze terug naar Suriname. Onder meer om dichter bij haar moeder te zijn.  Ik ben dan ook benieuwd naar haar favoriete Surinaamse plekjes.  ‘Eerlijk gezegd zit nu in een herontdekkingsfase van mijn leven waarin plezier en losjes leven centraal staan en waarin niets moet. En dan is iedere plekje mooi’. Een poëtisch antwoord met de onvermijdelijke vervolgvraag of er wellicht nog een volgend boek zal komen.  ‘Dat ga ik aan mijn hogere zelf vragen’.

Noot: ‘KontenDraaierij’ is alleen online te koop en te bestellen via printing on demand  bij de bekende kanalen en kost € 15,95 of SRD 100. ISBN nummer 9789048440931.

One Comment

Leave a Reply