Prijs voor Stichting Boekoe

Winnaar John Pel van Stichting Boekoe, 2e van rechts, temidden van de jury van de VOORbeeld verkiezing (foto: www.voor.nl)
Winnaar John Pel van Stichting Boekoe, 2e van rechts, temidden van de jury van de VOORbeeld verkiezing (foto: www.voor.nl)

Het project ‘In de voetsporen van Boni’ van stichting Boekoe won vorige week de finale van de VOORbeeld verkiezing 2015De titel van het project verwijst naar de Surinaamse strijder Boni die in de 18e eeuw slaven bevrijdde.

Door René Hoeflaak

Na de projectpresentatie van drie genomineerden, koos de jury voor het project ‘In de voetsporen van Boni’ van stichting Boekoe, zo is te lezen op de website van VOOR.  VOOR is een detacheringsbureau dat 10% van haar jaaromzet doneert aan een project waar de wereld – volgens VOOR- mooier van wordt. ZZP’ers die een opdracht via VOOR uitvoeren, mogen een project voordragen waarna de jury elk jaar kiest naar welk project het geld gaat, genoemd VOORbeeld. John Pel ontving namens het winnende project een cheque van € 12.587,-.

Verbindend en verzoenend

De juyleden, Tanja Jess, Anousha Nzume en Omar Munie vonden het moeilijk om een winnaar aan te wijzen.  “Het was een makkelijk en ook moeilijk om een winnaar aan te wijzen”, zegt jurylid Munie op VOOR. Volgens de jury waren een aantal argumenten uiteindelijk doorslaggevend in het aanwijzen van de winnaar.  “Met een klein bedrag is een cruciaal verschil te maken en er is urgentie om het nú te doen, het dorp loopt leeg”, lichte Nzume toe. “Het project werkt verbindend en op een bepaalde manier ook verzoenend. Het gaat om cultureel erfgoed. “Er zit passie achter. En als ondernemer vind ik ook dat het project zakelijk een kans van slagen heeft”

Cottica Rivier bij Piki Santi  (foto: Stichting Boekoe)
Cottica Rivier bij Piki Santi (foto: Stichting Boekoe)

John Pel bezocht Pikin Santi een aantal keer en spreekt ook de lokale taal. Hij reageerde blij “De gemeenschap krijgt een boost. De inwoners van het dorp profiteren, maar ook de omliggende dorpen aan de Cottica-rivier”, vertelt hij in het bericht op VOOR. “De natuur is er prachtig en toerisme naar Suriname is al op gang gekomen. Deze prijs betekent echt een kentering in het project van de stichting Boekoe. Mogelijk al dit jaar zal ook Pikin Santi de eerste toeristen kunnen ontvangen.” Pas onlangs is ontdekt dat Boni zijn vrijheidsstrijd ondernam vanuit het fort Boekoe in de omgeving van het dorp Pikin Santi.

Andere genomineerden waren het project Performing Life dat levensomstandigheden voor gezinnen in Bolivia wil verbeteren en Cordaan Jeugd die familieleden helpt met de zorg van kinderen met een verstandelijke beperking.

Zelfredaamheid

Lees hier het officiele jurycommentaar: Dit project zorgt voor zelfredzaamheid. Het dorp krijgt een zetje – en kan op termijn haar eigen boontjes doppen. Een andere reden die de jury noemt, is dat Nederland veel gehaald  heeft in dit gebied. Het is mooi om de kans te benutten ook weer iets terug te brengen. Nog een derde reden die besproken werd: het is een totaal ander land, met totaal andere natuur, en toch kun je er als Nederlander contact met de lokale bewoners hebben. Dat vindt de jury bijzonder inventief, persoonlijk en avontuurlijk.

Binnenkort meer over dit project op  Groenroodwit.

 

Leave a Reply