Slavenregisters openbaar?

Maart 2006, Plantage Rust en Werk, Commewijne, Suriname (foto: René Hoeflaak)
Maart 2006, Plantage Rust en Werk, Commewijne, Suriname (foto: René Hoeflaak)

23 januari 2017: historicus Coen van Galen van het het Radboud Universiteit en Maurits Hassankhan van de Anton de Kom Universiteit in Suriname zijn onlangs een crowdfunding project gestart  om de Surinaamse slavenregisters voor iedereen inzichtelijk en openbaar te maken.

Door René Hoeflaak

Op de website van de Radbout Universiteit is te lezen dat het gaat om een archief met  42 boeken met daarin de 80.000 namen en leefsituatie van vrijwel alle tot slaafgemaakte mensen in Suriname in de periode tussen  1830 en de afschaffing van de slavernij in 1863.

De slavenregisters zijn compleet aanwezig, maar slechts zeer beperkt toegankelijk voor het publiek. Slaveneigenaren moesten hun slaven registreren, inclusief geboortedatum, de naam van de moeder en veranderingen zoals geboorte, overlijden, vrijlating of verkoop, melaatsheid en andere informatie die van invloed was op de waarde van mensen in slavernij.

Registers

De slavenregisters geven een uniek, monumentaal,  ontroerend en tegelijkertijd schokkend inzicht in de levens van mensen in slavernij, zo is te lezen. ‘Voor nabestaanden, voor de slavernijdiscussie, voor onderzoek en voor de Nederlandse en Surinaamse geschiedenis. Daarom moeten ze toegankelijk worden gemaakt voor het grote publiek via een database op internet.’ aldus initiatiefnemer Van Galen op de website van de Universiteit.

25.000 euro

Om de slavenregisters openbaar te maken is allereerst een bedrag van 25.000 euro nodig. Coen van Galen: ‘Naast dit bedrag zoeken we ook mensen die willen helpen om de scans van de slavenregisters om te zetten naar de onlinedatabase.’ Deze database zal uiteindelijk beschikbaar zijn voor het publiek via de website van het Nationaal Archief in Den Haag.

Samenwerking

Het project is een Surinaams-Nederlandse samenwerking tussen de Radboud Universiteit,  NiNsee, de vereniging voor het Nederlands slavernijverleden, de Anton de Kom Universiteit van Suriname en de Nationale Archieven van Nederland en Suriname. Het project wordt mede ondersteund door het Prins Bernhard Cultuur Fonds en CLARIAH.

Leave a Reply