Suriname importeert 1.500 melkkoeien uit Brazilië

Rond 1970 telde Suriname nog zo’n 8.000 melkveehouders. Nu zijn dat er nog slechts 137. Een groot deel van de weinig overgebleven boerenbedrijven is opgekocht door Chinese bedrijven. Veel Surinaamse melkproductie gaat daarom richting China. Om de melkveehouderij te stimuleren, importeert Suriname 1.500 melkkoeien uit Brazilië. De eerste lichting wordt in april volgend jaar verwacht.,

Door René Hoeflaak

Het is de bedoeling dat de eerste lichting van 400 koeien na een quarantaineperiode in Dirkshoop, district Saramacca in april volgend jaar aan Surinaamse melkveehouders beschikbaar wordt gesteld. Suriname telt 137 melkveehouders die uiteindelijk allemaal over 10 tot 12 uit Brazilië geïmporteerde melkkoeien kunnen beschikken, zo meldt Dagblad Suriname.

Gyr ras

De koeien zijn van het runderras Gyr. Volgens deskundigen een geschikt ras voor Surinaamse omstandigheden. De Gyr koeien kunnen onder ideale omstandigheden makkelijk 40 tot 50 liter melk per dag produceren. De huidige melkkoe in Suriname haalt dagelijks gemiddeld 10 tot 15 liter. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de koeien in januari 2023 zou worden afgeleverd. De reden van de vertraging is onbekend.

Barbados en Trinidad and Tobago

De import van de 1.500 melkkoeien is onderdeel van een plan van het Surinaamse ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) om de melkproductie in Suriname te stimuleren en daarmee voedselzekerheid te vergroten. Volgens Dagblad Suriname zal binnen dit project ook goed genetisch materiaal van slachtrunderen en (schapen) worden geïmporteerd worden voor fokdoeleinden. Daarnaast wil Suriname op langere termijn een hub zijn vleesproductie- en export naar Caricom landen. Zo hebben Barbados en Trinidad and Tobago aangegeven grote behoefte te hebben aan vlees van runderen en kleine herkauwers, bijvoorbeeld uit Suriname.

Commewijne, maart 2016
Suriname, Commewijne, maart 2016 (foto: René Hoeflaak)

Import uit Nederland, export naar China

In Suriname wordt jaarlijks rond de 7 miljoen liter geconsumeerd. Daarvan produceert het land zelf circa 2 miljoen liter en importeert het 5 miljoen liter aan geïmporteerde melkpoeder, voor een groot deel uit Nederland en andere Europese landen. Veel Chinese bedrijven hebben zich ingekocht in Surinaamse melkveebedrijven waardoor veel melkproductie richting China gaat.

Saramacca
Saramacca (foto: René Hoeflaak)

Oorlog in Oekraïne

De prijs van melk en melkpoeder is de laatste jaren mede door de oorlog in Oekraïne aanzienlijk gestegen. Daarnaast zijn veel en steeds meer boeren in Suriname de laatste jaren gestopt met melkveehouderij. Onder meer door het uitblijven van stimulerende en motiverende maatregelen van de overheid. Rond 1970 telde Suriname nog zo’n achtduizend melkveehouders. Nu zijn dat er nog slechts 137. Alleen al tussen 2013 en 2017 is het aantal runderen in Suriname met 24 procent afgenomen.

De rauwe in Suriname geproduceerde melk wordt dagelijks geleverd aan de in 1960 opgerichte Melkcentrale Paramaribo (Melkcentrale NV).

Lees hier een eerder artikel op Groenroodwit over landbouw in  Suriname