Stichting SurinameOso wil band tussen Suriname en Nederland versterken

De in 2020 opgerichte Stichting SurinameOso wil de band tussen Suriname en Rotterdam versterken. Door te verbinden en een plek te bieden voor ondernemers, initiatieven, kennisoverdracht, educatie en samenwerking. Sinds 2021 beschikt de Stichting SurinameOso over een eigen locatie in de wijk Delfshaven in Rotterdam. Daar sprak ik namens Groenroodwit met oprichter en voorzitter Annie Zinhagel. Ze woonde in zowel Suriname als Nederland en was en is in beide landen actief als ondernemer. ‘’we willen een plek bieden waar zowel Nederland als Suriname van kan profiteren’’

Annie Zinhagel (foto: SurinameOso)
Annie Zinhagel (foto: SurinameOso)

Door Rene Hoeflaak

Annie Zinhagel is geboren in Nederland. Na haar HEAO studie werkte ze onder meer als accountmanager zakelijk en emigreerde ze naar Suriname. Daar werkte ze in de toerismesector. Als touroperator voor binnenlandse tours en als eigenaar van een guesthouse in het centrum van Paramaribo en was marketing consultant voor een resort in het binnenland. ‘’mijn doel was om een verblijf in het binnenland betaalbaar maken voor de Surinamers zelf’’ aldus Annie aan het begin van ons gesprek.

Suriname verdwenen in Rotterdam

In 2019 keerde Annie terug naar Rotterdam in Nederland. Annie: ‘’wat mij opviel, is dat er weinig meer van Suriname was terug te zien in Rotterdam. De Surinaamse barretjes, scholen, clubs, winkels waren in mijn ogen uit het straatbeeld van Rotterdam verdwenen. En dan doel ik vooral op het gebied rondom en tussen de West-Kruiskade en Rotterdam-West’’

SurinameOso (foto: Annie Zinhagel)

Die constatering en dat gemis was voor Annie Zinhagel aanleiding om de Stichting SurinameOso op te richten. ‘’ik wilde kruisbestuiven tussen Suriname en Rotterdam. Een plek waar zowel Nederland als Suriname van kan profiteren. Met Stichting SurinameOso in een brugfunctie ’’

Keti Koti, Srefidensi en jonge onderemers   

De afgelopen jaren organiseerde de Stichting SurinameOso diverse activiteiten en events waarbij Surinaamse organisaties en ondernemingen de kans kregen om te adverteren en zich te promoten in Nederland. Bijvoorbeeld met evenementen rondom Keti Koti en Srefidensi, de Surinaamse onafhankelijkheidsdag. Ook organiseerde de stichting lezingen en presentaties van Surinaamse ondernemers. ‘’’Vooral om jongeren van kleur kennis te laten maken met rolmodellen, die succesvolle ondernemers zijn’’ zo vervolgt Annie ons gesprek aan tafel in SurinameOso aan de Hoodrift in Delfshaven in Rotterdam, sinds 2019 de thuisbasis van Stichting SurinameOso.

SurinameOso (foto: René Hoeflaak)

 

Vijf basispijlers

Alle activiteiten van Stichting SurinameOso zijn gebaseerd op de 5 KOCET basispijlers: Kunst, ondernemerschap, cultuur, educatie en toerisme  Passend binnen die pijlers zijn de diverse taallessen Sranan die de stichting aanbiedt en de Koloniale wandeltours langs Koloniale monumenten en markeerpunten in Rotterdam. Daarvan zijn er inmiddels veertig georganiseerd. Sinds 2021 beschikt de stichting zoals gezegd over een eigen plek. In Delfshaven in Rotterdam.

 

Uitwisseling met Surinaamse kunstenaars

Annie Zinhagel en de SurinameOso stralen van ambitie en kijken graag vooruit. Plannen genoeg. Annie: ‘ik denk dan bijvoorbeeld aan de culturele uitwisseling waarbij we  Surinaamse kunstenaars en kunstenaars uit Suriname en de eilanden een podium  bieden in Rotterdam en van locatie SurinameOso zelf een plek willen maken voor samenwerking en ontmoeting zoals wekelijkse Talks.  Om de gemeenschap van kleur in Rotterdam en Suriname samen en verder te brengen en ondernemerschap aan te moedigen’

Nederland en Suriname

Buurtfunctie

Stichting SurinameOso heeft ook een buurtfunctie en organiseert  ook evenementen met en door de buurbewoners om de mensen van de buurt samen te brengen en elkaar op een andere manier te leren kennen. ´Hiertoe hebben wij al een buurt kosteloze BBQ met live muziek en wandeling door Delfshaven georganiseerd voor alle buurtbewoners´

SurinameOso in Rotterdam (foto: René Hoeflaak)

Oproep tot samenwerking

Om dit te realiseren zoekt de Stichting SurinameOso dan ook vooral samenwerkingspartners. Annie besluit ons gesprek dan ook met een oproep aan iedere Rotterdammer die wil ondernemen en daarbij de band tussen Rotterdam en Suriname wil versterken en activiteiten wil organiseren of bijwonen in SurinameOso om contact op te nemen.  ‘’want we kunnen dit niet alleen’’ aldus Annie. ‘’ Een hele belangrijke doelstelling voor SurinameOso en mezelf is om het Surinaamse toerisme te promoten in Nederland en wij willen met onze locatie daar invulling aan geven door informatie te verstrekken aan Nederlanders en omgekeerd kunnen bedrijven uit Suriname gebruik maken van onze locatie om hun toerisme via ons te promoten.Bedrijven vanuit Suriname kunnen dus contact met ons opnemen als zij hun promotie via ons willen laten doen’’.