Guesthouse La Ressource in Boxel: de plek voor rust, ontspanning, natuur, een goed gesprek en een lekker huisbiertje

In  2016 verhuisden Bertus Streutker en Jenny Polanen van Drenthe in Nederland naar Boxel in het Surinaamse district Wanica. Op een voormalige koffieplantage openden ze Guesthouse La Ressource. Waar je niet alleen kan overnachten en genieten van de natuur maar ook van speciaal huisbier. ”beiden smaken naar meer”  aldus Jenny en Bertus in een gesprek met Groenroodwit.

 

Bertus en Jenny, eigenaren Guesthouse La Ressource (foto: Bertus Streutker en Jenny Polanen)

Door René Hoeflaak

We zijn nu 18 jaar samen en kwamen ieder jaar in Suriname. Onze droom was om in Suriname een woongroep te beginnen met oog voor de medemens, waarbij je elkaar helpt en ondersteunt. Die droom hebben we eigenlijk nog steeds’’ aldus Jenny aan het begin van ons gesprek, met fluitende vogels op de achtergrond.

Boxel, bos en kreek

Met het verstrijken der jaren werden die plannen steeds concreter. In 2015 bezochten Jenny en Bertus enkele percelen. Maar het aankopen van een huis was eigenlijk nog een stap te ver en niet aan de orde. Maar dat veranderde toen ze werden getipt over een huis in Boxel, op een voormalige plantage . Jenny: ‘’toen we achter het huis liepen en we het bos en de kreek zagen, begon het bij ons allebei te kriebelen. We zagen de brulapen in de bomen en werden geraakt door de rust, de natuur en omgeving. Dat gaf uiteindelijk de doorslag om het huis te kopen’’.

Parakreek
Kreek achter Guesthouse La Ressource (foto: foto: Booking.com/Bertus Streutker en Jenny Polanen)

Vloeiende verhuizing van Nederland naar Suriname.

Omdat beiden nog een baan hadden in Nederland tekende het echtpaar een voorlopige koopovereenkomst met een lange bedenktijd. Jenny werkte immers nog bij de GGD in Assen en Bertus was ambtenaar bij de provincie Drenthe. Die bedenktijd gebruikte Jenny en Bertus onder meer om ontslag te nemen, de woning te verkopen en de verhuizing van Nederland naar Suriname voor te bereiden. ‘’We zijn in zowel Nederland als Suriname ontzettend goed geholpen. De hele overgang naar Suriname is vloeiend gegaan. Mede met behulp van het Surinaamse consulaat in Nederland die ons in een persoonlijk gesprek adviseerde over de juiste benodigde documenten’’.  

Guesthouse La Ressource (foto: Bertus Streutker en Jenny Polanen)

La Ressource

In oktober 2016 verruilden Jenny en Bertus Nederland definitief voor Suriname. Vanaf begin af aan leefde het plan om hun woning ook als guesthouse aan te bieden. ‘’alles wat we daarvoor nodig hadden, hadden we in containers verscheept’’ aldus Jenny. Vier maanden later – in februari 2017- was het zover. Jenny en Bertus openden de deuren en ontvingen de eerste gasten in hun Guesthouse La Ressource, vernoemd naar de voormalige koffieplantage. Lees verder na de  foto

Guesthouse La Ressource (foto: Bertus Streutker en Jenny Polanen)

Buitenkeuken en studio’s

Guesthouse La Ressource heeft twee studio’s beschikbaar voor in totaal maximaal negen gasten met een gemeenschappelijke buitenkeuken. ‘’die heeft een sociale functie en is de centrale plek in ons guesthouse. Het is de plek voor ontmoeting en een goed gesprek. De studio’s zelf bevatten geen keuken. Ontbijt kan op verzoek worden gemaakt maar is niet standaard inbegrepen. Op verzoek laten we ook een maaltijd be- of verzorgen’’. Lees verder na de  foto’s

Guesthouse La Ressource (foto: Bertus Streutker en Jenny Polanen)
Guesthouse La Ressource (foto: Bertus Streutker en Jenny Polanen)

Kaaimannen, brulapen en hangmatten

Met aanstekelijk enthousiasme vertellen Jenny en Bertus over hun eerste jaren in Suriname en rol als eigenaar van hun eigen guesthouse. ‘’het is hier echt geweldig. Iedereen is behulpzaam. Bij terugkeer na een tour in het binnenland voelt het voor onze gasten als thuiskomen. Je kan in en bij ons guesthouse van alles doen. Zoals uren uitkijken op de Parakreek, vogels spotten, naar brulapen kijken en luisteren, kaaimannen zien zwemmen, heerlijk vissen en vooral uitrusten en genieten van de natuur. Er zijn hangmatten en er is zelfs een zwembad’’ Lees verder na de  foto’s

Guesthouse La Ressource (foto:Bertus Streutker en Jenny Polanen)
Aapje bij Guesthouse La Ressource (foto: Booking.com/Guesthouse La Ressource)

 

Bier met eigen smaak

Het guesthouse van Jenny en Bertus ligt op een half uurtje met de auto van Paramaribo en beschikt over twee fietsen. Daarnaast kan je er ook een zelfgebrouwen huisbiertje drinken. Bertus: ‘’eigenlijk was ik in Nederland al begonnen met het zelf brouwen van bier. Een hobby die ik hier in Suriname heb voortgezet. Ik maak vanaf de basis bier en probeer steeds meer mijn eigen smaak te ontwikkelen’’

Eigen huisbier van Guesthouse La Ressource (Bertus Streutker en Jenny Polanen)

 

Vooralsnog is het bier van Bertus alleen in Guesthouse La Ressource te verkrijgen. Maar dat zal niet lang meer duren. Over de naam van het bier is Bertus nog niet uit. ‘’maar één ding is zeker. Ik ga groter. Het valt steeds meer in de smaak’’

Voor meer informatie: www.guesthouseboxel.com