Bonaire voert toeristentax in van 50 dollar

Bonaire gaat een toeristenbelasting invoeren van 50 dollar per persoon. Andere belastingen zoals de Room Tax en de autoverhuurbelasting vervalt. Voor inwoners van Curaçao, Aruba,  Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius geldt een lager tarief.

Door Rene Hoeflaak

De belasting is maximaal één keer per jaar verschuldigd en kan online worden betaald. Na betaling krijgen reizigers een barcode. Volgens Miles Mercera, directeur van Tourism Corporation Bonaire is het doel van de belasting dat iedereen eerlijk meebetaalt aan het toerisme op  Bonaire. Ook mensen die in appartementen verblijven en niet als toerist geregistreerd staan.

Bonaire
Bonaire (foto: René Hoeflaak)

Vorige week werd de invoering van de toeristenbelasting op een persconferentie over de ontwikkelingen in het toerisme bekend gemaakt. Op die persconferentie waren onder meer dus Tourism Corporation Bonaire (TCB) aanwezig, gedeputeerde Hennyson Thielman, de Chief Operating Officer bij Bonaire International Airport (BIA), de havenmeester en Bonaire Hotel & Tourism Association (Bonhata).

Lager tarief voor inwoners van Curaçao, Aruba,  Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius

De belasting wordt naar alle waarschijnlijkheid per 1 januari 2022 ingevoerd. Gelijktijdig vervalt dan Room Tax en ook de autoverhuurbelasting. Voor inwoners van de ABC-eilanden en St. Maarten, St. Eustatius en Saba geldt een lager tarief, namelijk 10 dollar. Hoe zich dat verhoudt tot de mededeling dat de toeristen reizigers Mogelijk komt er een speciaal tarief voor kinderen onder de 12 jaar.

Bonaire
Dos Pos Hiking Trail, Rincon, Bonaire (foto: René Hoeflaak)

De nieuwe belasting moet nog wel worden goedgekeurd door de eilandsraad”, aldus gedeputeerde Hennyson Thielman in een artikel op Koninkrijk.nu.  Ook cruisetoeristen gaan meer belasting betalen. Die wet is in de maak. Deze gaat naar verwachting in september 2022 in.

157.000 vliegpassagiers naar Bonaire

In het nog ‘normale’ 2019 reisden 157.000 reizigers per vliegtuig naar Bonaire, 39 % daarvan uit Nederland. In 2020 was het totaal aantal 66.000 en het eerste half jaar van 2021 29.000, aldus de gegevens van het  CBS.  Per cruiseschip bezochten 458.000 reizigers in 2019 Bonaire.

Interesse in een reis naar Bonaire of Sint-Eustatius? En de diverse mogelijkheden? Stuur een mail naar rene@groenroodwit.nl of neem contact op met ABC Travel . We vertellen je er graag meer over.