Ook de gierzwaluw weet Bonaire te vinden

In 2020, het jaar dat Nederlandse en Europese toeristen door corona wegbleven uit Bonaire, wisten twee Europese vogelsoorten het eiland voor de eerste keer te vinden.

Door René Hoeflaak

Het gaat om de Gierzwaluw (wetenschappelijke naam Apus apus) en de Witvleugelstern (Chlidonias leucopterus), zo is te lezen op onder meer Koninkrijk.nu. De Gierzwaluw, die al vliegend slaapt en paart, is een vogel die zelden opduikt in het Caraïbisch gebied. Dat geldt eigenlijk ook voor de Witvleugelstern, de winter doorgaans doorbrengt in Afrika en Zuidoost Azië.

Bonaire gierzwaluw
De gierzwaluw in het Nederlandsche vogelen, een 18e eeuw vogelboek van Cornelius Nozeman -(bron foto: collectie van Koninklijke Bibliotheek, waarvan een deel beschikbaar is gemaakt via Wikimedia Commons., Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/)

 

Bird Watching op Bonaire

Met de komst van de twee nieuwe gasten staat het aantal vogelsoorten op Bonaire op 237. Een lijst met fraaie namen als de Bahamapijlstaart, de Gele zwartkeelzanger en de Tennesseezanger. De lijst neemt gemiddeld met 3 nieuwe soorten per 2 jaar toeneemt, zo is verder te lezen. Bonaire is een gewild eiland voor vogelliefhebbers. Een bird watching tour is dan ook aan te raden.

Lora of parkiet?
Bonaire, december 2017: Lora of parkiet? (foto: René Hoeflaak)

De meest voorkomende vogels op het eiland zijn de kolibries, de flamingo´s en de lora´s. Lees hier een eerder Groenroodwit artikel over vogels op Bonaire.