Belangrijke archeologische vondst op Sint-Eustatius

Het vliegveld van Sint-Eustatius wordt vernieuwd en breidt uit. Het bouwterrein is ook de plek van een voormalige suikerplantage. Het leverde een groep archeologen een vondst op die ‘‘alle verwachtingen overtrof’’ 

Door René Hoeflaak

Een internationale groep archeologen begon eind april te graven en vonden 48 skeletten, zo is vandaag te lezen op de site van de NOS.  Het gaat vooral om skeletten van mannen en mogelijk om mensen die tot slaaf zijn gemaakt, zo meldt de NOS verder.

Sint-Eustatius
Sint-Eustatius (foto: René Hoeflaak)

Vlakbij de vondst van de skeletten stond in de 18e eeuw een suikerplantage. Ook vonden de archeologen een munt uit 1737, met de beeltenis van de Engelse koning George II.

Eerste generatie slaafgemaakten op Sint-Eustatius

In het artikel zegt Alexandre Hinton, directeur van het St. Eustatius Center for Archaeological Research,  dat de vondst “alle verwachtingen” overtrof. Ze voorspelt dat er zelfs mogelijk meer graven worden ontdekt dan op de Newton Plantation op het Caribische eiland Barbados. Daar

De skeletten op Sint-Eustatius worden onder meer onderzocht op dieet, geografische herkomst en mogelijke ziekten. “De eerste analyses tonen aan dat deze mensen van Afrikaanse komaf zijn“, zegt Hinton. Van twee gebitten vonden de onderzoekers aanpassingen die verboden waren op een plantage. Het zou daarom kunnen gaan om de eerste generatie slaafgemaakten die vanuit Afrika werden verscheept naar Sint-Eustatius.

Luchthaven Sint-Eustatius
F.D. Roosevelt Airport, Sint-Eustatius, 8 december 2019 (foto: René Hoeflaak)

Baan opzeggen voor de geschiedenis van Sint-Eustatius

De groep bestaat uit 14 Amerikaanse en 2 Nederlandse onderzoekers waaronder 7 studenten en een  archeologische illustrator van de Yale University. Een enkeling heeft zelfs zijn of haar baan opgezegd, omdat ze van mening zijn dat deze vondsten van groot belang zullen zijn voor de geschiedenis van zowel Statia als de rest van het Caribisch gebied.

Sint-Eustatius was in de achttiende eeuw een belangrijke doorvoerhaven van Afrikaanse slaven in de Trans-Atlantische slavenhandel en was mede daarom het strijdtoneel van oorlogen en zeeslagen tussen Nederland, Frankrijk en Nederland. Vanaf 1816 is het eiland deel van het Nederlandse Koninkrijk.

Sint-Eustatius
7 december 2019: Fort de Windt, Sint-Eustatius (foto: René Hoeflaak)