Ondernemer Grace Boldewijn bundelt krachten om dromen in Suriname waar te maken

Grace Boldewijn is eigenaar en oprichter van de BoCari groep Daarnaast is ze voorzitter van het Enterprise Ambassadors Network Suriname dat zich richt op de groei en ontwikkeling van Suriname. Groenroodwit sprak met Grace onder meer over het project 50 jaar Srefidensi en over de Surinaamse Droom, een initiatief van het Enterprise Ambassadors Network Suriname. 

Grace Boldewijn
Grace Boldewijn

Door René Hoeflaak 

Grace Boldewijn is geboren in Suriname en verhuisde kort na de onafhankelijkheid in 1975 naar Nederland. Ze studeerde aan de Technische Universiteit Eindhoven. In de jaren negentig startte ze de BoCari groep, een internationale onderneming met nu 25 medewerkers, die technische  projecten uitvoert in binnen- en buitenland en met vestigingen in Nederland, Suriname en Curaçao. In 2002 werd Grace door de European Federation of Black Women Business Owner uitgeroepen tot Zwarte Zakenvrouw van  het jaar. ‘’ Ik ben de enige donkere vrouw die een ingenieursbureau heeft opgericht zonder hulp van vader of moeder’’ aldus een trotse Grace.

Surinaamse projecten

Grace woont en werkt in zowel Suriname als Nederland en draagt Suriname een warm hart toe. Het door Grace Boldewijn in 2015 geïnitieerde Enterprise Ambassadors Network Suriname (EANS) heeft als doel een bijdrage te leveren aan het realiseren van Surinaamse dromen. Door het verbinden van talenten en het bundelen van krachten. Grace ’’we zijn vergelijkbaar met een Rotary. Met betalende leden. En wij richten ons uitsluitend op  Surinaamse projecten’’

De teleurstellende gang van zaken rondom een investering in een cassavecrackers fabriek in het Surinaamse Marowijne enige jaren geleden heeft Grace veel pijn gedaan. Toch is de liefde voor Suriname daarmee niet over. Integendeel. ´´alhoewel mijn animo om te investeren in Suriname door het debacle met de cassavecrackerfabriek is afgenomen, moedig ik iedereen in mijn omgeving en bedrijf toch uit om sociale projecten in Suriname op te starten. Maar wel met gebundelde krachten, want dan lukt het’’

Cassave fabriek te Ovia Olo
Start bouw cassave Crackerfabriek te Ovia Olo (foto: Grace Boldewijn)

50 jaar Srefidensi

De missie van Enterprise Ambassadors Network Suriname (EAN) is het bundelen van krachten, expertise en ervaring om dromen in Suriname waar te maken. Met presentaties, bijeenkomsten met topsprekers, delen van kennis en het initiëren van projecten in en voor Suriname. ‘’ EAN is een vereniging waar gelijkgestemden elkaar ontmoeten en bestaat in september 2021 tien jaar ‘’Dat willen we niet zomaar aan ons voorbij laten gaan, daarom willen we een boek uitbrengen met Surinaamse dromen. Iedereen met een Surinaamse droom, is welkom om zijn of haar droom met ons te delen. We keuren geen dromen goed of af, zolang het maar niet over politiek gaat’’

Een van de projecten van EAN, is ´50 jaar Srefidensi´. Onderdeel van het project is het organiseren van een jaarlijkse gala. Het eerste gala is op 25 november 2021. ‘’ Daarnaast brengt het project op 25 november 2025 een boek uit over 50 jaar onafhankelijkheid’’  aldus Grace

Energietransitie in  Suriname

De ultieme Surinaamse droom van Grace zelf is een duurzaam en milieubewust Suriname. Grace ’’Suriname moet stoppen met verdere milieuvervuiling. Het bewustwordingsproces is daarbij een belangrijke stap. Bijvoorbeeld op scholen door kinderen op een speelse manier duidelijk te maken hoe belangrijk het milieu is. Het inzetten van alternatieven energiebronnen is noodzakelijk. Ik wil graag een rol spelen en bijdrage aan de energietransitie’’.

Groningen, Suriname: 8 februari 2014 (foto: René Hoeflaak)

Investeren in jeugd

Grace beschikt over een omvangrijk netwerk Onlangs bezocht ze de Surinaamse Ambassadeur in Den Haag om haar droom te delen. ‘’Uiteraard hebben we binnen het EANS niet de wijsheid in pacht maar er is een diversiteit aan expertise en invalshoeken. Suriname, maak daar gebruik van. Er zijn zoveel kansen om het land verder te brengen. Helaas staat Suriname echter te weinig open voor goed bedoelde adviezen. Ik roep Suriname op om te investeren in de jeugd en de Ons Kent Ons traditie te doorbreken want ik maak mij oprecht zorgen’’

Nederland en Suriname

Toch overheerst de hoop en optimisme. Volgens Grace is Suriname nog altijd een kansrijk land om dromen te verwezenlijken. ‘’Als we alle krachten bundelen, dan komt het land snel uit de problemen. Maar uiteindelijk moet het toch vanuit Suriname zelf komen’’