Berg en Dal: Bergen en dalen

Februari 2014: Tarzan Trail bij resort Berg en Dal aan de voet van de Blauwe Berg (foto: René Hoeflaak)
Februari 2014: Tarzan Trail bij resort Berg en Dal aan de voet van de Blauwe Berg (foto: René Hoeflaak)

31/3/2014: Het klimmetje naar de top van de vijfentachtig meter hoge Blauwe Berg is te doen. En daarom dus altijd de moeite waard. Eigenlijk is het een heuvel. Maar daarom niet minder interessant. Zowel met een bootje over de Suriname rivier als via de Tarzan Trail is de heuvel vanaf resort Bergendal eenvoudig te bereiken. De ontspanning in Berg en Dal kent bergen en dalen. Vroeger en nu. Vorige week meldde onder meer de Ware Tijd over de strijd tussen de werknemersbond CKC en de firma Kersten, de eigenaar van het resort, over het ontslag van 28 werknemers.

Door René Hoeflaak

Van die onrust is op het resort verder weinig te merken. Net zo min als op de Tarzan Trail. De naam klinkt overigens avontuurlijker dan de werkelijkheid. Want na een kwartiertje wandelen vanaf de laatste (of eerste) boomhutten van resort Berg en Dal sta je halverwege de helling al bij het graf van Charles Busken Huet, voormalig directeur van de Surinaamse Bank. Busken Huet overleed in 1879. Zijn graf met hekwerk heeft weliswaar de kleuren van het regenwoud aan- en overgenomen maar is niet te missen.

Februari 2014, Berg en Dal, Blauwe Berg: Graf van Busken Huet (1826-1879) (foto: René Hoeflaak)
Februari 2014, Berg en Dal, Blauwe Berg: Graf van Busken Huet (overleden 1879) (foto: René Hoeflaak)

Goud,suiker en hout

In de jaren zeventig van de zeventiende eeuw – aan het begin van de slavernijperiode- ontstond aan de voet van de Blauwe Berg en de oevers van de Suriname rivier de eerste suikerplantage. In 1713  werd hier een politiepost aan toegevoegd om de kolonisten te beschermen tegen aanvallen van Marrons. Berg en Dal is ook de plek waar het eerste Surinaamse goud werd gevonden. De delving zelf bleek in de ogen van gouverneur Temming en de ‘societeit Goudmijn’ te kostbaar en te weinig rendabel. En zo ontstond na vijf jaar een suikerplantage. Historisch is de aanval van Marrons op plantage Berg en Dal in 1730. Slaven kozen de kant van hun plantage-eigenaar en tevens gouverneur de Chuesses en sloegen de aanval af. Die loyaliteit bracht de slaven van Berg en Dal extra rechten zoals het dragen van een wapen maar versnelde ook het inzicht om de dialoog aan te gaan met de Marrons. Aan het einde van de slavernijperiode werd de plantage ‘omgekat’ tot houtplantage. Bij de officiële afschaffing van de slavernij telde Berg en Dal nog 315 slaven. Berg en Dal werd na de afschaffing verkocht aan de hernhutters van de Evangelische Broedergemeenschap die het vervolgens in 1882 weer doorverkochten. Tot op de dag van vandaag sleept zich echter een strijd voort over nu aan wie verkocht en wat. De bekende Surinaamse firma Kersten claimt het eigendomsrecht van het gebied en startte in 2008 met de bouw en aanleg van resort Berg en Dal. Een resort met vijfenveertig lodges, een zwembad,  een restaurant, een bar en met een score van 7,2 op de schaal van de beoordelingssite Zoover.  Ondanks in- en externe bergen en dalen, een prima en aan te raden plek voor ontspanning en avontuur.

Februari 2014, Suriname: Activiteitencentrum van resort Bergendal. (foto: René Hoeflaak)
Februari 2014, Suriname: Activiteitencentrum van resort Bergendal. (foto: René Hoeflaak)

Leave a Reply