Seminar “Suriname en Nederland”

28/9/2013: Donderdag vond in de Kamer van Koophandel in Rotterdam de vijfde editie van de informatiebeurs  en seminar  “Suriname en Nederland, uw toekomst” plaats. De informatieve en goed bezochte netwerkbeurs voor – potentiële- ondernemers in Suriname en andere geïnteresseerden in  Suriname werd geopend door organisator Dennis Lapar, eigenaar en oprichter van FinanceSuriname. “Inspiratie opdoen in ondernemen in en met Suriname” zo vatte Lapar het doel van de middag samen.

Door René Hoeflaak

Na de openingswoorden van Dennis Lapar volgde een  aantal inspirerende en gevarieerde presentaties van sprekers zoals de uit Suriname overgekomen René van Essen, directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven. Hij belichtte in een boeiende en heldere presentatie met  cijfers en feiten de ondernemerskansen en bedreigingen in de Surinaamse  Agrarische sector. “Alles wat je in Suriname in de grond stopt, groeit” zo begon Van Essen zijn presentatie  waarin hij onder meer sierteelt, varkensslachterij, fruitteelt en visserij noemde als kansrijke groeimarkten.

Rotterdam, 26 september 2013: Paneldiscussie tijdens het Seminar "Suriname en Nederland, uw toekomst" (foto: Gerard van Santen)
Rotterdam, 26 september 2013: Paneldiscussie tijdens het Seminar “Suriname en Nederland, uw toekomst” (foto: Gerard van Santen)

Waarheid

Verder spraken ondernemers als pensioenadviseur Waldo Ramzan  van PASS BV. Ramzan waarschuwde de aanwezigen met een levendig filmpje voor de gevolgen van een eventueel pensioentenkort. Jos van Hulst van JOCRE ging dieper in  multimediale bedrijfspresentatie.  De boodschap van theoloog Rens Schalkwijk had een duidelijk dubbele moraal “Ga vooral naar Suriname om te geven”. Schrijver en journalist Diederik Samwel sprak enthousiast en overtuigend over zijn liefde voor Suriname en de vooroordelen over het land waarvan hij zo veel houdt. “Er is geen enkele waarheid in en over Suriname”, aldus Samwel. De daaropvolgende open discussie met een panel met onder meer Andy Schmit van Internet Business Support, Darlene Wittering van Suriname Real Estate & Business Consulting en Jane Bissumbhar van BDsolutions,  Kees Waals van FarShoring  en Kaushilya Budhu Lall, Advocaat/Partner bij Meijer Advocaten en Belastingadviseurs en Shyama Manichand,  Consultant van Nederlands Migratie Instituut was levendig, te kort maar een prima opwarmer voor de gezellige, nuttige en vooral inspirerende netwerkborrel. Voor herhaling vatbaar.  Op naar editie 6. NB: FinanceSuriname organiseert van 18 tm 22 november 2013 een marktoriëntatiereis naar Suriname. Voor meer informatie zie www.financesuriname.nl

Rotterdam, 26 september 2013: Paneldiscussie tijdens het Seminar "Suriname en Nederland, uw toekomst" (foto: Gerard van Santen)
Rotterdam, 26 september 2013: Paneldiscussie tijdens het Seminar “Suriname en Nederland, uw toekomst” (foto: Gerard van Santen)

2 Comments

 • Ramon Peroti

  Geachte heer/mevrouw.

  Helaas heb ik de seminar te laat opgemerkt, en kon daarom niet aanwezig zijn, maar
  wat zijn de mogelijkheden voor de productie van luxe dames schoenen in Suriname.
  Kent u enige kleine fabrikanten, die zouden kunnen produceren..?

  Ik ben een kleine ondernemer en zoek een betrouwbare partner in Suriname.
  Zelf ben ik ook van Surinaamse afkomst en ken de Duitse markt en Nederlandse markt goed.
  In Duitsland heb ik enkele jaren een bedrijf gehad.
  Bij wie zou ik wat meer informatie kunnen inwinnen omtrend bovenstaande.

Leave a Reply