Kunstwerk wordt struikelblok

Paramaribo, Het houten "I love Su" kunstwerk. Op de achtergrond kijkt Koningin Wilhelmina uit over de Suriname Rivier (foto: René Hoeflaak)
Paramaribo, Het houten “I love Su” kunstwerk. Op de achtergrond kijkt Koningin Wilhelmina uit over de Suriname Rivier (foto: René Hoeflaak)

18/2/2013: Vanaf het uitkijkpunt van Fort Zeelandia lijkt het een ludiek eerbetoon van de Surinaamse U2 fanclub. Van achteren bezien lijkt de “S” immers op een “2″. In werkelijkheid is het een liefdesverklaring aan Suriname, het “I love SU” kunstwerk op het licht modderige grasveldje tussen Fort Zeelandia en de Nationale Assemblee in Paramaribo. In juli 2011 werd de houten uitvoering vervangen door een betonnen versie. De houten versie bleek niet bestand tegen de Surinaamse weersomstandigheden. De onthulling van de betonnen liefdesverklaring werd bijgewoond door diverse vertegenwoordigers uit de Surinaamse Culturele wereld. Zelfs de Nederlandse ambassade was vertegenwoordigd.

Door René Hoeflaak

Het Sredifenci (onafhankelijkheids)monument is gemaakt door kunstenaar George Struikelblok die erg blij was met de aandacht die zowel het houten als het betonnen exemplaar de afgelopen maanden ten deel is gevallen.

Maar niet iedereen is enthousiast. In de Surinaamse media uitte de directeur van de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname, Stephen Fokké, destijds kritiek op de locatie. Fokké vond het kunstwerk niet passen tussen de historische erfgoederen en “geinspireerd door een modeverschijnsel” zoals hij de “I love Su” produkten noemde. ”Het gebrek aan eigen waarde wordt een inpuls gegeven“ zo citeerde De Ware Tijd een betrokkene. Directeur van het directoraat Cultuur vond eerder dat het kunstwerk moest worden verplaats. Struikelblok zelf houdt zich, volgens de berichten in 2011, op de vlakte en beoordeelde iedere belangstelling als “welkom“. Graag gedaan. (foto: René Hoeflaak)


Leave a Reply