Het grootste houten gebouw van Zuid-Amerika

17/2/2013: De binnenstad van Paramaribo staat sinds 2002 op de Wereld Erfgoedlijst van de UNESCO . Eén van de opvallendste gebouwen in die binnenstad is de Sint-Petrus en Paulus Kathedraal. De kathedraal aan de Henck Arronstraat werd gebouwd rond 1884 en geldt als het grootste houten gebouw van Zuid-Amerika. De in 1982 zalig verklaarde Tilburgse priester Peerke Donders ligt in de kathedraal begraven.

Februari 2011; Suriname, Paramaribo; De Sint Petrus en Paulkathedraal (foto: René Hoeflaak)
Februari 2011; Suriname, Paramaribo; De Sint Petrus en Paulkathedraal (foto: René Hoeflaak)

Verval

De kathedraal raakte, zoals zoveel houten gebouwen in de binnenstad, in verval. Onder meer door de vele termieten en de vochtige tropische weersomstandigheden. Na een sluiting van bijna 22 jaar werd de kerk in november 2010, na een bijna drie jaar durende renovatie heropend. Een succesvolle renovatie, zo zag ik met eigen ogen. De herstelwerkzaamheden zijn onder meer betaald door een gift vanuit het Europees Ontwikkelingsfonds. De Surinamers zijn trots op hun kathedraal. De uitdaging is nu om die trots te vertalen in niet alleen zorg en hoop maar ook in zorg en gestructureerd en planmatig onderhoud. We houden het in de gaten :-)


Leave a Reply