Nieuwe website Nationaal Archief Suriname online: ‘VIND JE ZELF, VIND SU’

De nieuwe website van het Nationaal Archief Suriname (NAS) is sinds vorige week online. De website bevat onder meer een beeldbank, een namenregister en nieuwsbrieven. Het is slechts het begin. Want miljoenen scans moeten nog worden geüpload. Onder meer door vrijwilligers.

Door René Hoeflaak

Na een oproep in november 2020 werkten tientallen vrijwilligers – citizen archivists- aan het scannen van archieven als onderdeel van het project VJVS, dat staat voor ‘VIND JE ZELF, VIND SU’  Het eerste archief dat werd ‘getranscribreerd’ was die van het Commissariaat Inlandse bevolking.

Volkstelling Suriname 1921

De nieuwe website is in de eerste week van januari online gegaan en bevat gebruikersvriendelijk zoekbalken naar beeld- en filmmateriaal en bevolkingsarchieven zoals de registratielijsten van de  volkstelling 1921, de eerste contractarbeider en slavenregister.

 

Je kan zoeken op bijvoorbeeld naam, straat, schip of naam van maker en datum van beeldmateriaal. Dit alles met een handige en wat mij betreft prima handleiding. Complimenten.

Nog miljoenen Surinaamse documenten te scannen

Er is veel belangstelling voor archiefmateriaal. Om het publiek niet langer te laten wachten is de vernieuwde website daarom nu al online gegaan. Miljoenen documenten en foto’s moeten echter nog worden gescand. Ik kijk er naar uit.

 

NB: dit artikel verscheen ook op de regiopagina van het het  Antilliaans Dagblad

.