Eric Gietman, eigenaar The Cadushy Distillery, wil met rum uit Bonaire de wereld veroveren

In het dorpje Rincón op Bonaire destilleert The Cadushy Distillery vanaf 2009 gedestilleerde dranken zoals een unieke Cactus-likeur, een Caribische Whiskey, en dé rum van het eiiand Rom Rincón. Groenroodwit bezocht de Cadushy Distillery en sprak daar met oprichter en eigenaar Eric Gietman. Zijn ambitie is om van Rom Rincón een wereldmerk maken. 

 

Bonaire, Rincón: The Cadushy Destillery (foto: René Hoeflaak)
Bonaire, Rincón: The Cadushy Destillery (foto: René Hoeflaak)

Door Rene Hoeflaak

’een lang verhaal, ik ben er een boek over aan het schrijven’’ aldus Eric aan het begin van ons gesprek als ik informeer hoe de Cadushy Distillery is ontstaan. Want daarvoor moeten we misschien wel dertig jaar terug in de tijd. Als Eric stage loopt op Curaçao, rondreist in het Caraïbisch gebied en hij ook Bonaire bezoekt. Het eiland laat hem sindsdien niet meer los laat en andersom.

Verliefd op Bonaire

’In 1997 ging ik op huwelijksreis met mijn vrouw naar Bonaire en op de vliegtuigtrap raakten we beiden verliefd op het eiland. Sindsdien reisden we ieder jaar naar Bonaire’’. Tien jaar later hakten Eric- toen nog werkzaam als hoofd Openbare Werken van de gemeente Beuningen- en zijn vrouw de spreekwoordelijke knoop door. Ze namen het besluit om Nederland definitief te verruilen voor Bonaire. Dat duurde uiteindelijk nog 2 jaar.

’In die 2 jaar dacht ik na over wat ik op Bonaire zou kunnen gaan doen. Sowieso iets wat er nog niet was. Ergens in een Nederlandse file besloot ik een destilleerderij te starten, want Bonaire had immers nog geen eigen drank’’ aldus Gietman, vanaf zijn 18e al liefhebber van rum. Maar ook van cactussen.

Eric Gietman
Eric Gietman (foto: René Hoeflaak)

Drank en cactussen

De liefhebberij en passie voor rum en cactussen bracht Gietman op het idee om drank van cactussen te maken. De logica erachter was simpel ‘’ik dronk ooit cactussoep. Als je soep  van cactussen kan maken, kan je er ook drank  van maken’’

Zo gezegd zo gedaan. Gietman ging in de leer bij een distilleerderij, verdiepte zich in het destilleerproces en opende op 7 maart 2009 de Cadushy Distillery, gevestigd in een 140 jaar oud gebouw in Rincon  ‘’vanaf begin af aan, wilden we ons vestigen op een historische plek. Het pand was in 1957 de eerste bioscoop van het eiland en staat nu ook op de monumentenlijst. De restauratie duurde uiteindelijk 5 jaar ’’

Bezoekerscentrum en Rom Rincón

Op het terrein van de Cadushy Distillery is vanaf 2011 ook een bezoekerscentrum voor rondleidingen, uitleg en proeverijen. Gietman ’’we hebben nu 2 mooie productlijnen. De likeurenlijn met eiland likeuren en de lijn Spirit of Bonaire met whiskey, vodka en gin en natuurlijk de Rom Rincón, met als basismateriaal cactus en suikerriet’’.

Bonaire, Rincón: The Cadushy Destillery (foto: René Hoeflaak)
Bonaire, Rincón: The Cadushy Destillery (foto: René Hoeflaak)

 

De destilleerderij heeft inmiddels 10 mensen in dienst verdeelt over twee vestigingen, een op Bonaire en een in Nederland. Want de ambities van Gietman reiken verder dan alleen Bonaire. ‘’Ik hou van uitdagingen. We willen van Rom Rincón dan ook een wereldmerk maken, de wereld veroveren en daarmee Rincón op de wereldkaart zetten ’’

Gasten doorsturen naar restaurants

Dat lukt nu ook al aardig. Want door het bezoekerscentrum van de Cadushy Distillery weten steeds meer mensen de weg naar Rincón. te vinden. Bijvoorbeeld gasten van cruiseschepen of toeristen die het eiland willen verkennen. Gietman is trots dat het succes van de destilleerderij ook een positieve invloed op Rincón. ‘’We sturen gasten bijvoorbeeld door naar een lokaal restaurant. De komst van ons bedrijf heft Rincón nieuw leven ingeblazen’’

Bonaire, Rincón: The Cadushy Destillery (foto: René Hoeflaak)
Bonaire, Rincón : The Cadushy Destillery (foto: René Hoeflaak)
Bonaire, Rincón: The Cadushy Destillery (foto: René Hoeflaak)
Bonaire, Rincón: The Cadushy Destillery (foto: René Hoeflaak)

Paradijs Bonaire

Gietman vindt het belangrijk dat Rincón en Bonaire meegroeien en zich blijven ontwikkelen. Maar wel met behoud van haar eigen waardigheid, vriendelijkheid, ongedwongenheid, kleinschaligheid en  natuur. Eigenschappen en kenmerken die volgens hem helaas onder druk staan. Maar die Gietman ook verliefd maakte op Bonaire. ‘’Ik reis over de hele wereld. Maar woon nog altijd in een paradijs, Bonaire’’

Bonaire, Rincón: The Cadushy Destillery (foto: René Hoeflaak)
Bonaire, Rincón:  The Cadushy Destillery (foto: René Hoeflaak)

 

Interesse in een reis naar Bonaire of andere Nederlandse eilanden op de Antillen.  En de diverse mogelijkheden? Stuur een mail naar rene@groenroodwit.nl of neem contact op met ABC Travel . We vertellen je er graag meer over.