Opwekking stroom met zonne-energie op Sint-Eustatius en Saba neemt toe.

Bijna een kwart van de stroomvoorziening op de eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius werd in 2021 opgewekt door zonnepanelen en windmolens. Vooral op Sint Eustatius en Saba neemt de opwekking door zonne-energie flink toe.

Bonaire
Zonnepanelen bij Kaya International op Bonaire (foto: René Hoeflaak )

Door René Hoeflaak

In een dit weekend verschenen artikel op onder meer Solarmagazine.nl en uit eerder gepubliceerde cijfers van het CBS is te lezen dat – los van de genoemde forse toename van zonne-energie- het grootste deel van zogenaamde hernieuwbare elektriciteit in Caribisch Nederland nog altijd wordt gegenereerd door windmolens.

In 2018 was het aandeel zonne- en windenergie in de totale stroomvoorziening op de BES eilanden overigens nog 33 procent. Dat aandeel nu gezakt naar 24 procent. Het ‘Europese’ Nederland is daarentegen bezig met een inhaalslag, zo is te lezen. Daar is het aandeel hernieuwbare elektriciteit in de totale stroomvoorziening in 2021 gestegen naar 33 procent, een verdubbeling in vergelijking met 2018.

Belangrijk daarbij is wel dat bij de cijfers van het CBS de opgewekte room van zonnepanelen op woningen en bedrijven op Caribisch Nederland niet is meegeteld en in ‘Europees’ Nederland wel.

Sint-Eustatius, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)
Sint-Eustatius, Zeelandiabaai, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)

Zonne-energie op Saba en Sint-Eustatius

Ondanks het onderhoud van windenergie installaties op Sint Eustatius in 2020 en 2021 is het aandeel hernieuwbare elektriciteit op Saba en Sint-Eustatius met respectievelijk 36 procent en 32 procent  aanzienlijk hoger in vergelijking met Bonaire. Lees verder na de foto.

 

Wind en zon op Sint-Eustatius (foto: René Hoeflaak)

 

Zonnepark

In 2016 en 2017 werd op Sint-Eustatius een zonnepark aangelegd, dat het eiland overdag volledig van stroom voorziet. In de avonduren en ’s nachts wordt overgeschakeld naar dieselgeneratoren. Dit ‘hybride’ systeem werd gerealiseerd door het Duitse SMA Solar Technology AG (SMA) en SMA Sunbelt Energy Gmb, geïnstalleerd door Eco Energy N.V. uit Curaçao en gesubsidieerd door het Nederlandse ministerie van Economische Zaken met een bedrag van ruim 14.1 miljoen US dollar.