Interview: Linde en Waldie Breeveld

21 maart 2016: Landgoed Linde's Lust (foto:René Hoeflaak)
21 maart 2016: Landgoed Linde’s Lust (foto:René Hoeflaak)

7  april 2016: 0p een uurtje rijden van Paramaribo ligt Landgoed Linde’s Lust. Een rustgevende plek in het dorpje Tijgerkreek midden in de fraaie landbouwnatuur van het district Saramacca. Het landhuis in oud-houten stijl op het landgoed is in mei 2015 geopend als Bed & Breakfast. Een unieke en onvergetelijke bestemming voor zowel  binnen- als buitenlandse gasten en een aanwinst voor het toerisme in Suriname. 

Groenroodwit was vorige maand drie dagen te gast bij Linde’s Lust en sprak daar met de eigenaren, het Surinaams-Nederlandse echtpaar Linde en Waldie Breeveld. ‘Bij alles wat we doen is onze slogan; vrijheid, rust en natuur’   

Door René Hoeflaak

Rust en vrijheid op Linde's Lust (foto: René Hoeflaak)
Rust en vrijheid op Linde’s Lust (foto: René Hoeflaak)

Uitkijkend over hun landgoed, aan de eettafel op de veranda en onder het geluid van de eerste avondkrekels vertellen Linde en Waldie hun verhaal over Linde’s Lust. Een verhaal dat begint in Nederland. Niet eens zo lang geleden. Linde is op dat moment voorzitter van de Stichting Houten Huis. Juist als zij plannen heeft  om – in Nederland- een houten huis te bouwen, beginnen bij Waldie ook de gedachten te kriebelen om naar Suriname te verhuizen. ‘Mijn vrouw vond dat wel een goed idee maar wel onder de voorwaarde dat we dan in een houten huis zouden gaan wonen’ aldus Waldie.

Tip van een neef

De daad wordt bij het woord gevoegd en na een oriëntatie langs mogelijke bouwplekken en percelen bezoekt  het echtpaar na een tip van  Waldie’s neef in 2010 de huidige plek in Saramacca. ‘We raakten meteen smoorverliefd en kochten het landgoed.’ Het landgoed’ was totaal overwoekerd en het eerste wat ons te doen stond was het schoonmaken van het land en het bouwen van een beheerderswoning op de plantage ,zo vertelt Waldie verder, wijzend naar het huisje aan de overkant van de landweg voor het huis. ‘Een geschikte beheerder konden we echter niet vinden en wij woonden dan ook eerst in het beheerdershuisje’

Bed & Breakfast

Intussen is het oktober 2011 en begint de bouw van het landhuis. Na negen maanden is het af. Linde: ‘Het huis bleek op de tekentafel en zeker na oplevering in werkelijkheid toch groter dan voorzien. Langzaam ontstond zo het idee voor een Bed & Breakfast’.  Linde en Waldie gaan met hun idee naar de  districtscommissaris. Die komt kijken, raak meteen enthousiast en geeft zijn toestemming om te beginnen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.  Want het duurt uiteindelijk toch nog bijna drie jaar voordat de eerste gasten kunnen worden ontvangen. Een bijna verdrongen periode ‘Een lang verhaal maar het aanleggen van elektriciteit en waterleiding was een ware crime’ aldus Linde.

Mensenkennis, vrijheid, rust en natuur.

Maart 2016: Linde, Sandy en Waldie Breeveld (foto: René Hoeflaak)
Maart 2016: Linde, Sandy en Waldie Breeveld (foto: René Hoeflaak)

In mei 2015 opent Linde’s  Lust haar deuren voor gasten. Onder meer met ondersteuning van Budget Tours, via het netwerk van Mila Bahadoersing van Saramacca Experience en vooral mond op mond reclame neemt het aantal gasten wekelijks toe. Zowel voor overnachtingen als dagtours. Bijvoorbeeld voor het volgen van workshops, het vieren van verjaardagen, trouwerij of een massagebehandeling.

Dat Linde (66) en Waldie (78) niet piepjong meer zijn en geen ervaring  hebben in het toerisme en de horeca zien zij niet als een belemmering. Integendeel. Linde ‘We zien deze startperiode als  een soort van oefenfase. Maar onze gezamenlijke  jarenlange werkervaring  als consultant en organisatieadviseur (Linde red.) en andragoog (Waldie red.) hebben we namelijk wel veel mensenkennis opgedaan. Die ervaring kunnen we nu vooral inzetten bij het gastvrij ontvangen van gasten. Want dat is ons doel. En bij alles wat we doen is onze slogan; vrijheid, rust en natuur.  Daarnaast is onze  zoon Sandy werkzaam in de Bed & Breakfast. Hij  zal de leiding en bedrijfsvoering te zijner tijd overnemen’

In de keuken meekijken

Linde’s Lust  onderscheidt zich door haar gasten vooral rust, (gast)vrijheid en gemak te bieden en het gevoel te geven op bezoek te zijn bij vrienden of familie.  ‘Je kan bij ons letterlijk in de keuken meekijken. Wij zijn pas tevreden als ook de gasten tevreden zijn’ aldus Linde.  Een opzet die slaagt, zo constateer ik zelf na drie ontspannen en gastvrije dagen.  Linde’s Lust is een ‘warme’ plek.  Een plek om naar terug te keren.

Gastvrij ontvangst en thuisgevoel in Linde's Lust (foto: René Hoeflaak)
Gastvrij ontvangst en thuisgevoel in Linde’s Lust (foto: René Hoeflaak)
3 Comments

  • Limoen

    Hi Rene leuk verhaal. Je zou er het liefst meteen naar toe willen. Denk dat je daar echt tot rust komt.
    Mooi gebouw ook. Heel mooi plan van de eigenaren om dit op te zetten.
    Lijkt mij echt leuk om uit te proberen. Dank voor deze tip.

  • Martha

    Heel mooie beschrijving van je ervaring bij Linde, Waldie en Sandy. Het is duidelijk dat je hebt genoten en dat kan ik me goed voorstellen want het is prachtig op Linde’s Lust.

Leave a Reply