Opportunities in Suriname

Deelnemers van de marktoriëntatiereis op de foto met het management van het Suriname Business Forum (foto: René HOeflaak)
Deelnemers van de marktoriëntatiereis op de foto met het management van het Suriname Business Forum (foto: René Hoeflaak)

Vorige week vond in Suriname de jaarlijkse marktoriëntatiereis van FinanceSuriname plaats. De vierdaagse reis richt zich op personen, bedrijven en organisaties met interesse in ondernemen, werken en investeren in en voor Suriname. Groenroodwit reisde mee.  Vier dagen in duizend woorden.

Door René Hoeflaak

Ook dit jaar is FinanceSuriname (Dennis Lapar) er in geslaagd een gevarieerd programma samen te stellen. Een vol programma dat begint op dinsdagochtend met een gastvrij ontvangst een informatieve bijeenkomst bij het Suriname Business Development Center (SBC) in Paramaribo en  eindigt op vrijdagmiddag met een rondleiding bij de in oktober geopende brouwerij van Sranan Biri, het nieuwste biermerk van Suriname.

Suriname Business Forum

Onderdeel van het SBC is het Suriname Business Forum (SBF) waarin overheid, vakbewegingen en private sector samenwerken om lokaal en duurzaam ondernemerschap in Suriname te stimuleren. Na de introductie van General manager Gilbert van Dijk informeren Ratan Kalka en Winston Wielson, beiden lid van het managementteam van SBC, over de  voortgang en de vele uitdagingen van een aantal lopende projecten. Zoals het uitreiken en toekennen van de keurmerken en certificeringen, de doorlooptijd van projecten en een project duurzaam toerisme in de regio rondom de Boven-Suriname rivier.

Het gebrek aan keurmerken en regelgeving komt ook aan de orde bij het bezoek aan de ingenieursbureau Prosur N.V.. ‘Goedkoop is duurkoop. Juist en ook in Suriname. Laat je goed adviseren en begeleiden en neem je tijd’ is daarom het advies bij het ontwikkelen van bouwplannen in Suriname.

Nederlandse Ambassade

Vervolgens reist ons gezelschap naar de Nederlandse Ambassade aan de Van Roseveltkade voor een afspraak met de kersverse Nederlandse Ambassadeur in Suriname, Ernst Noorman. Anderhalf uur lang neemt Noorman ons mee in zijn visie op de kansen en uitdagingen op de plannen van zijn gasten.

Hetzelfde geldt voor Jim D. Bousaid, CEO van de Hakrinbank.  Op de 6e etage van het hoofdkantoor aan de Sophie Redmondstraat – het hoogste gebouw van Suriname- belicht Bousaid de diverse sectoren in Suriname en de positie en activiteiten van de Hakrinbank ‘Goede instituties zijn essentieel voor de opbouw van Suriname en sterke landen hebben sterke overheden en zwakke landen hebben zwakke overheden’  aldus Bousaid.


Uitzicht op Paramaribo vanaf de 7e etage van het hoofdkantoor aan de Hakrinbank (foto: René Hoeflaak)
Uitzicht op Paramaribo vanaf de 7e etage van het hoofdkantoor aan de Hakrinbank (foto: René Hoeflaak)

De rol van de Surinaamse overheid wordt vanuit een ander perspectief belicht tijdens een uitvoerige presentatie van de heer Bas Ahmadali over voordelen van decentralisatie en lokaal bestuur. De  oud districtscommissaris van Saramacca is vanaf 2003 directeur van een nationaal project die bevoegdheden delegeert naar de districten. Maar Ahmadali is daarnaast ook eigenaar van trainingscenter Soleil aan de Anton Dragtenweg en gastheer van één van de vier oriëntatiedagen. Een dag met onder meer een interessante  ‘spoedcursus’ over het Surinaamse belastingstelsel door de heer Frank Raijmann van BDO Suriname (‘we kijken met interesse naar het Nederlandse belastingstelsel’),  een ronde tafel discussie aan de Surinamerivier met Josta Vaseur over ouderenzorg in Suriname, een kennismaking met Tariq Sadiek, personal coach en schrijver van het boek ’Macht over eigen kracht ’en een gezellige afsluitende netwerkborrel met ruim honderd gasten.

Toerisme, een sector met kansen

De ambitieuze Martin Panday heeft zijn sporen verdiend in de toerismesector op de Antillen en is nu actief als consultant en adviseur in de Surinaamse toerismesector. ‘Een sector met kansen’ aldus Panday. Hij wil  het toerisme in Suriname naar een hoger plan trekken. In een bondige en informatieve presentatie in het trainings-en partycentrum aan de Surinamerivier relativeert hij de officiële groeicijfers van het toerisme. Volgens Panday blijven er van de  250 duizend officieel geregistreerde toeristen in 2013 slechts 27.000  daadwerkelijke toeristen over. Dit in schril contrast met de één miljoen toeristen die jaarlijks naar Aruba afreizen. Kortom, werk aan de winkel. Verlaging van de relatief hoge vliegticketprijzen,  invoering van wettelijke kwaliteitskeurmerken en pro actieve medewerking van de overheid zijn essentieel in de ambities van Suriname om meer toeristen te trekken, aldus Panday. De presentatie van Panday onderstreept het overheersende gevoel en de generale boodschap van deze dagen: er zijn volop kansen in de groeiende Surinaamse (toerisme)sector. Medewerking en facilitering van een actieve  overheid zijn essentieel in het waarmaken van de Surinaamse ambities.

Een kijkje vanachter de schermen

In haar One Stop Window kamer van de  Kamer van Koophandel en omringd door een zorgwekkende stapels papier vertelt Naomi Banel de deelnemers aan het begin van dag drie over de valkuilen bij het starten van een onderneming in Suriname. Vanachter twee beeldschermen bewaakt zij de voortgang van de  vergunningaanvragen van startende ondernemers. Ze maakt overuren.

Het programma van de mark oriëntatiereis is intensief. Want na de Kamer van Koophandel volgt een bijeenkomst bij Eurocross.  Nederlandse ziektekostenverzekerden bij AGIS kunnen voor zorg terecht bij een groot aantal zorgaanbieders in Suriname, aldus mevrouw C. Latoe, manager van Eurocross vestiging in Paramaribo. De lijst met zorgaanbieders zal binnenkort op Groenroodwit worden gepubliceerd.

Paramaribo, november 2014: Reclamezuil bij de brouwerij van Sranan Biri  (foto: René Hoeflaak)
Paramaribo, november 2014: Reclamezuil bij de brouwerij van Sranan Biri (foto: René Hoeflaak)

Enkele straten verderop staat een ontmoeting met Drs. Mario Merhai, directeur van Assuria Verzekeringen op het programma. Assuria is een  ambitieuze, moderne, groeiende  en innovatieve organisatie met onder meer een beleggings-, verzekerings- en hypothekenafdeling.

Dag drie eindigt met een rondleiding op het binnenkort te openen nieuwe hoofdkantoor van accountantskantoor Tewarie & Partners en een gesprek met mede eigenaar Rien Braspenning. Braspenning woont zeventien jaar in Suriname en vertelt in een ontspannen sfeer over zijn ervaringen als ondernemer in Suriname.

Slotdag

In zijn kantoor aan de Jagdeweg analyseert de Nederlandse ondernemer Eric Louwe van Internet Business Support aan het begin van de slotdag hardop de kansen en de valkuilen voor ondernemers in Suriname en de plannen en ambities van zijn gasten in het bijzonder. De reis wordt afgesloten met een rondleiding, proeverij en ontvangst door eigenaar Jerry Harkisoen bij de  brouwerij van Sranan Biri, het nieuwe en tweede biermerk van Suriname. De eerste voorzichtige conclusie na vier intensieve en afwisselende dagen: Suriname is een land in ontwikkeling met uitdagingen, valkuilen en -wellicht daarom- juist veel mogelijkheden. Of zoals de Surinamers het zelf zeggen:  ‘opportunities’.


One Comment

  • Limoen

    Zo te lezen is Suriname een land met heel veel mogelijkheden en met name in de Toerisme.
    Aan een ieder die plannen heeft om aan de slag te gaan in Suriname…heel veel succes!!!

Leave a Reply