Herdenking slavernijverleden. Een gevoelig onderwerp……

2006: Plantage Rust en werk. (foto: René Hoeflaak)
2006: Plantage Rust en werk. (foto: René Hoeflaak)

18/5/2013: 1 juli aanstaande is het honderdvijftig jaar geleden dat de slavernij in Suriname werd afgeschaft. In het Parool verscheen gisteren een interessant artikel van Patrick Meershoek over de manier waarop Amsterdam bij dit moment zal stilstaan. De herdenking van het slavernijverleden blijkt nog steeds een gevoelig onderwerp.

Door René Hoeflaak

Wethouder Andrée van Es van Amsterdam vindt dat de ‘schuldige’ panden  in de grachtengordel zichtbaar moeten worden. Ze doelt hiermee op panden die vanuit historisch perspectief verbonden zijn met de slavernij zoals de voormalige woonhuizen van slavenhandelaren. Niet iedereen is het hier mee eens.  Een feestlocatie in het voormalig pand van de West-Indische Compagnie aan de Haarlemmerstraat zou eerder deze week hebben geweigerd een ruimte af te staan voor een presentatie over slavernij. Volgens Dienke Hondius is dit koudwatervrees, aldus het artikel in het Parool. Hondius is de initiatiefnemer van de Amsterdamse plattegrond met adressen uit het slavernijverleden. “De meeste huidige bewoners vinden het zelfs interessant.

Slavernijverleden

Tijdens de monumentendagen in september zullen slavernijwandelingen worden uitgezet” aldus Hondius. Het ANP berichtte gisteren dat het Surinaamse Collectief Broki,  die de herdenking voorbereidt, aandringt op excuses van de Nederlandse regering voor haar slavernijverleden. Desnoods af te dwingen via internationale organisaties. In 2001 betuigde de Nederlandse regering al een “diepe” spijtbetuiging.

Intussen wil men in Suriname het 150e herdenkingsjaar op 10 november aanstaande aangrijpen voor een nationale herdenkingsdag waarop niet alleen wordt stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij maar ook met de 140 jarige Hindoestaanse en 160 jarige Chinese immigratie. ‘Een voorstel hiervoor ligt bij President Bouterse’ aldus voorzitter van de herdenkingscommissie, Henk Herrenberg. Wordt vervolgd.

One Comment

  • Limoen

    Vind het een goed idee en ook een mooi gebaar naar de chinezen en hindoestanen.
    Want hoe je het draait of keert, in Suriname zijn we een. En ons land bestaat uit vele
    culturen.
    Mooi stuk trouwens.

Leave a Reply