Clarence Seedorf, de verlosser?

 

Clarence Seedorf Stadion, maart 2006 (foto: René Hoeflaak)
Clarence Seedorf Stadion, maart 2006 (foto: René Hoeflaak)

4/3/2013: Het Surinaamse voetbalelftal werd al in 2011 uitgeschakeld voor de kwalificatie van het WK in 2014 in buurland Brazilië. In Groep A van de Noord-  en Centraal Amerika/Caraïbische zone verloor het jonge elftal van Suriname in de herfst van 2011 uit met 4-0 van groepswinnaar El Salvador. Vijf dagen eerder verloor het de thuiswedstrijd met 1-3.  Suriname eindigde als 3e in de groep. Wegens geldgebrek reisde Suriname met slechts vijftien spelers richting El Salvador in plaats van het gebruikelijke aantal van achttien. Opmerkelijk was de opstelling van doelman Ronny Aloema, die aanvankelijk, als zaalvoetballer, door de Surinaamse Voetbalbond was uitgesloten. Op de persconferentie na afloop noemde bondscoach Kenneth Jaliens ”de uitschakeling een eerste stap die leidt tot een nieuwe structuur“, zo lees ik in de Ware Tijd. Jaliens prees de instelling van zijn spelers. “De jongens waren leergierig” Minister van Sport Paul Abena was minder enthousiast. Hij vond met name de thuiswedsrijd “een povere vertoning“ aldus de  Times of Suriname. Suriname zakte direct na de uitschakeling naar de 122e plaats op de FIFA wereldranglijst. Het Surinaamse voetbalelftal koestert nog steeds de grootste overwinning in haar geschiedenis, de 8-1 thuisoverwinning op Aruba in 2004.Dubbel paspoortVolgens de minister nam de behoefte aan spelers met een dubbel paspoort met de dag toe. In Suriname ontstonden polls op internet over de dubbele paspoortenkwestie. Meer dan 95 % was het met hem eens. Abena ging in overleg met president Bouterse, zo las ik verder. Geld houdt de Surinaamse Voetbalbond (SVB), opgericht in 1920, wakker. Bondsvoorzitter Louis Giskus zocht naar sponsors om een boete van ruim vierduizend Euro aan de FIFA te kunnen betalen. De wereldvoetbalbond had de boete opgelegd nadat toeschouwers het veld opkwamen tijdens de Olympische kwalificatiewedstrijd tussen Suriname en Jamaica. Of hij Clarence Seedorf heeft aangeschreven waag ik te betwijfelen.

Clarence Seedorf

In 2008 bood Clarence Seedorf aan ruim drie miljoen Euro te investeren in het Surinaamse voetbal. Dit aanbod werd door de SVB afgeslagen. Tot op de dag van vandaag is niet geheel duidelijk waarom. Seedorf zou een te prominente rol opeisen in de Raad van Commisarissen van de Surinaamse Voetbalbond. Waar hebben we dat meer gehoord?. Is Seedorf de Johan Cruijff van Suriname of andersom? Hoe dan ook, beide (ex) voetballers zijn weldoeners en de parallellen zijn groot. Cruijff heeft zijn Johan Cruijff Foundation, Seedorf zijn Champions for Children Foundation. Er zijn Johan Cruijff Courts en Seedorf heeft zijn eigen stadion. In 2001 liet Clarence Seedorf  in de provincie Para op een stuk familiegrond aan de Martin Luther Kingweg, een stadion bouwen. Het Clarence Seedorf stadion telt 3.500 zitplaatsen. Ik bezocht het stadion in maart 2006. Een persoon, van wie men zei dat het de vader van Seedorf was, gebood mij in de kantine op niet al te vriendelijke wijze geen foto’s te maken van de vele voetbalshirts aan de wand. Even goede vrienden!!!. Het stadion is vooral een kweekvijver voor jong Surinaams talent. De Para Junior League, een competitie voor 15 jarige Surinaamse talenten vindt plaats in het Clarence Seedorf Stadion. Het stadion is ook de thuishaven van de Regionale Sports Academy, een leerschool en kweekvijver voor Surinaamse en regionale sporttalenten.

Om onduidelijke reden nam de Surinaamse Voetbalbond de reikende hand van Seedorf niet aan. Bij de stemming voor een nieuwe voorzitter in 2009 kozen slechts 10 van de 31 stemgerechtigden voor de kandidaat uit het Seedorf kamp.

Oranje en Suriname; Hoe nu verder?

Seedorf bezocht in 2011 Suriname, twee maanden na zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Ook toen gaf hij aan nog steeds en graag een bijdrage te willen leveren aan de ontwikkeling van het Surinaamse voetbal. Tijdens een persconferentie in het Royal Torarica Hotel destijds liet hij in het midden wat nu de reden is waarom de “deal” in 2008 is afgeketst. “Een discussie over het wel/niet tekenen van een Memorandum of Understanding (MOU)”, aldus Seedorf. En zo had Suriname dus haar eigen voetbalsoap. Als ik de Surinaamse Voetbalbond (SVB) was, zou ik het wel weten. Overigens liet Seedorf tijdens diezelfde persconferentie weten nog steeds te hopen op een plaatsje in het Nederlands Elftal en deelname aan het EK in 2012. “Ik ben fit voor Oranje“. Of Van Marwijk en Giskus er toen een nachtje over hebben geslapen….?

Leave a Reply