Komt er een nieuw internationaal vliegveld in Suriname?

Komt er een nieuw vliegveld in Suriname? Als het aan President Santokhi van Suriname ligt wel. Hij steunt de plannen van de Surinaamse ondernemer Soenildat Kalloe voor de bouw en aanleg van een nieuwe internationale luchthaven in Suriname. Maar hoe? Dat is onduidelijk.

KLM vliegtuig op huidige luchthaven Johan Adolf Pengel  (foto: René Hoeflaak)

Door René Hoeflaak

De president sprak zijn steun uit bij de officiële opening, vorige week, van de https://nl.wikipedia.org/wiki/International_Mall_of_Suriname, een winkelcentrum met winkels, horeca, recreatie en entertainment en eigendom van de ondernemer Soenildat Kalloe.

Kalloe presenteerde tijdens de opening ook zijn plannen voor de bouw van een internationale luchthaven. ’De nieuwe luchthaven zal niet alleen de huidige Johan Adolf Pengel International Airport ontlasten, maar ook bijdragen aan een betere bereikbaarheid van Suriname’’ aldus de president, die daarbij wees op de rijke geschiedenis en de cruciale rol van het huidige vliegveld, zo is te lezen in diverse Surinaamse media.

Vliegveld Kajana
Vliegveld Kajana, een van de vele airstrips in Suriname (foto: René Hoeflaak)

Jarikaba

Volgens ondernemer Kalloe zal het nieuwe vliegveld dichterbij Paramaribo komen om de reistijd tussen de luchthaven van en naar de stad te verkorten. Op Radio SRS gaf Kalloe aan dat hij kan rekenen op de regering. De president zou ondersteuning hebben toegezegd en zelfs een werkgroep hebben ingesteld, aldus Kalloe.

Vorige maand noemde Dagblad De West de voormalige bananenplantage Jarikaba, op de grens van Saramacca en Wanica en niet ver van het vliegvel Zorg en Hoop als mogelijke locatie voor de nieuwe luchthaven. Het blad berichtte zelfs al over de aanstelling van een internationale broker om de financieringsmogelijkheden te verkennen.

Maart 2006, vliegveld Zorg en Hoop (foto: René Hoeflaak