Nederlands Diaspora Medisch Team staat klaar om in Suriname te vaccineren

Zorgpersoneel van het Nederlandse Diaspora Medisch Team staat klaar om Suriname te helpen met het toedienen van 700 duizend door Nederland beschikbaar gesteld vaccins, zo meldt de NOS vandaag.

Door René Hoeflaak

Suriname telt 580 duizend inwoners en met het genoemde aantal door Nederland toegezegde vaccins zou nagenoeg de gehele volwassen bevolking van Suriname kunnen worden gevaccineerd. Overigens is het genoemde aantal nog niet bevestigd door de Nederlandse regering, zo meldt de NOS verder.

Ladoani
Gezondheidscentrum in het binnenland van Suriname (foto: René Hoeflaak)

Gisteren kondigde de Surinaamse minister van Volksgezondheid aan dat de COVID maatregelen in Suriname waarschijnlijk zullen worden aangescherpt.  ”De gezondheidszorg in ons landt dreigt te bezwijken onder de derde COVID golf´ aldus de minister gisteren in diverse Surinaamse nieuwsberichten.

Code Zwart dreigt

Het Diaspora Medisch Team  staat klaar om vanuit Nederland naar Suriname af te reizen, zo is verder te lezen op de website van de NOS. ”Code zwart dreigt,” aldus Krishna Khargi, hartchirurg in het Amsterdam UMC en verbonden aan het Diaspora Medisch Team.

Vertrekmoment is afhankelijk van het definitieve akkoord van de Nederlandse Ministeries van Buitenlandse Zaken en VWS.

Speciale relatie met Suriname

Het hulpaanbod vanuit Nederland kwam in een stroomversnelling na een oproep van de Surinaamse President Santokhi om ondersteuning van het COVID-vaccinatieprogramma in Suriname. Minister Hugo de Jonge van VWS antwoordde op vragen in de Tweede Kamer dat Nederland in verband met de ´speciale relatie´ met Suriname in gesprek zou gaan over eventuele hulpacties.

 

Nederland en Suriname

Volgens Our World in Data was per 17 mei 2021 slechts 8,88 % van Surinaamse bevolking gevaccineerd. Daarnaast is de vaccinatiebereidheid in Suriname aan de lage kant. Dit tot frustratie van onder meer President Santokhi. Herhaaldelijk roept hij alle Surinamers op om zich te laten vaccineren.  ”ik roep de bevolking op:  laat je vaccineren”  aldus Santonkhi.

220 COVID patiënten in Surinaamse ziekenhuizen

Gisteren lagen 220 COVID patiënten in Surinaamse ziekenhuizen waarvan 29 op de IC. Twee weken geleden meldde het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid dat alle bedden op de intensive care in Suriname waren bezet. Toen stond de teller op 26. Uitbreiding met 20 bedden was toen mogelijk. Maar waar het vooral aan ontbreekt is voldoende IC-verpleegkundigen en -specialisten. Het ministerie gaf toen aan dat zestig gediplomeerde verpleegkundigen nodig waren om te kunnen uitbreiden.