Sint-Maarten gaat overlast apen bestrijden.

Sint-Maarten gaat al jaren gebukt onder een apenoverlast. Nature Foundation Suriname start nu een studie naar het terugdringen van de apenpopulatie op het eiland en geeft intussen praktische oplossingen voor de korte termijn. Zoals nepslangen.

 

Door René Hoeflaak

De Nature Foundation Sint-Maarten ontvangt voor de studie subsidie van R4CR  (Resources for Community Resilience), een programma dat financieel wordt ondersteund door de World Bank Trust Fund for Sint-Maarten en het eiland ondersteunt bij de wederopbouw en het herstel na  de verwoestende orkaan Irma in 2017.

De studie van zes maanden wordt gecoördineerd door Alice Manley en draagt de naam Monkey Management Research Project. Doel van de studie is vooral om een plan van aanpak op te stellen over de vangst en een duurzame beheersing van de groeiende apenpopulatie. Al voor de orkaan Irma ondervonden veel fruitbedrijven op Sint-Maarten schade van de apenplaag. Omdat veel fruitbedrijven door de orkaan zijn verdwenen en inwoners daarom in tuinen voedsel gingen verbouwen, trokken de apen naar de woongebieden en pasten ze hun eetgewoonten aan.


Geelgroene Meerkat

Het gaat hier om vervetapen, ook wel bekend als de geelgroene meerkat (wetenschappelijke naam Chlorocebus sabaeus). Een ondeugend en aaibaar uitziend aapje dat in de 17e eeuw vanuit West-Afrika door Europese kolonisten naar het Caraïbische gebied is gebracht. De apensoort heeft op het eiland geen natuurlijke vijanden zoals roofdieren. En daarmee hebben we meteen een van de oorzaken van de over populatie te pakken.  Een ander reden is dat de aapjes zicht makkelijk voortplanten.

We zijn dankbaar dat we de gemeenschap en landbouwers kunnen helpen bij het ontwikkelen van duurzame oplossingen om hopelijk op lange termijn de apenpopulatie te verminderen. We begrijpen de frustratie van tuinen en thuiskwekers “ aldus het Monkey Management Project op hun eigen  website.

Geelgroene meerkat
Geelgroene meerkat (foto; Wikipedia)

 

Namaakslangen en gembers

De foundation heeft voor de korte termijn alvast wat tips. Zoals het gebruik van realistische rubberen bewegende namaak slangen, die de apen mogelijk afschrikken. Ook het planten van bomen en planten zoals pepers en gembers helpt. Want daar houden de apen niet van. Ook een elektrische afrastering wordt genoemd als tip. Maar de organisatie heeft ook een waarschuwing: benader de vervet-apen nie en houd afstand van minimaal een meter.

Orient Bay
Heuvel nabij Oriënt Bay, Saint-Martin, november 2019 (foto René Hoeflaak)

 

St. Kitts and Nevis

Deze zomer luidde ook het eilandstaatje St. Kitts en Nevis de noodklok. Met 60 duizend apen telt het ministaatje meer apen dan inwoners. Fruittelers en boeren zien hun oogsten verloren gaan en moeten toezien hoe de aapjes er met mango’s, bananen, watermeloenen, courgette en komkommers vandoor gaan.

St. Kitts and Nevis
St. Kitts and NevisLeave a Reply