Kansen voor ecotoerisme?

Donkergroen: CSNR (kaart: www.boeroes.nl)
Donkergroen: CSNR (kaart: www.boeroes.nl)
Tafelberg (bron: http://de.wikipedia.org/)
Tafelberg in Suriname (bron: http://de.wikipedia.org/)

Door samenwerking tussen de lokale bevolking en ondernemers in het Centraal Suriname Natuur Reservaat (CSNR) kan Suriname  haar jaarlijkse netto-inkomsten uit het toerisme in dit gebied verdubbelen.
 Dit blijkt uit studies van het Conservation International Suriname (CIS). Deze natuurbeschermingsorganisatie nodigt belanghebbende partijen uit hierover met elkaar van gedachten te wisselen. Dit was gisteren te lezen in Starnieuws. het gebied biedt enorm kansen voor eco-toerisme.

Door René Hoeflaak

Suriname benoemde in 1998 tien procent van haar landoppervlakte tot het Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR).Twee jaar later stond het gebied van 16 duizend vierkante kilometer op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Onder meer de hoogste berg van Suriname, de 1.026 meter hoge Tafelberg, ligt in in het CSNR .

In de jaren na de plaatsing op de werelderfgoedlijst werden er fondsen geworven voor de ontwikkeling van toerisme op Fungu Island in de Raleighvallen-regio van het CSNR. Om de huidige lokale toeristische voorziening te laten voldoen aan de gangbare verwachtingen van touroperators is een investering nodig van 800 duizend US Dollar, aldus het CSNR.

Het CSNR is een dieren- en plantenrijk gebied met meer dan vijfduizend soorten planten, vierhonderd vogelsoorten, acht apensoorten, jaguars, reusachtige rivierotters, tapirs en luiaards.