Poetsen en bloemen voor de nieuwe koning

25/4/2013: De troonswisseling gaat ook in Suriname niet ongemerkt voorbij. De NOS meldde gisteren dat het standbeeld van Koningin Wilhelmina – naast Fort Zeelandia- in verband met de inhuldiging grondig wordt schoongepoetst en schoongespoten. Starnieuws berichtte een dag eerder dat Nederlandse stagiaires de inhuldiging van de nieuwe koning op 30 april zullen vieren met het leggen van bloemetjes bij de sokkel. “De stagiaires krijgen een uur” aldus Benjamin Mitrasingh, initiatiefnemer en voorzitter van de Stichting Cultuur Educatie.

Paramaribo, Het houten "I love Su" kunstwerk. Op de achtergrond kijkt Koningin Wilhelmina uit over de Suriname Rivier (foto: René Hoeflaak)
Paramaribo, Het houten “I love Su” kunstwerk. Op de achtergrond kijkt Koningin Wilhelmina uit over de Suriname Rivier (foto: René Hoeflaak)

Verhuizing

Het beeld van Wilhelmina stond tot 1975 op het grasveld van het Presidentieel Paleis. De onafhankelijkheid van Suriname betekende ook de verplaatsing van Wilhelmina. Het kunstwerk is een ontwerp van Gerard van Lom (1872-1953) uit Den Haag en werd onthuld in 1923. Van Lom is ook de maker en ontwerper van het Marinemonument in Den Helder. Bijna veertig jaar geniet Wilhelmina nu van haar uitzicht op de Suriname Rivier en sinds enkele jaren bijna letterlijk maar zeker figuurlijk overschaduwd door het “I love su” monument van George Struikelblok.

Leave a Reply