Uitbaggeren rivier

20 maart 2016, Suriname rivier (foto: René Hoeflaak)
20 maart 2016, Suriname rivier (foto: René Hoeflaak)

15 oktober 2018: al vijftien jaar zijn er serieuze plannen voor het uitbaggeren van de Suriname rivier.  Maar is het dan over zes maanden eindelijk zo ver? Als het aan de Surinaamse minister Pengel van Openbare Werken ligt wel. Want het  ontwerp voor het uitbaggeren van de Suriname rivier is af en dus kan volgens de Minister de aanbesteding worden gehouden voor de baggeropdracht. “We maken ons nu klaar om partijen hiervoor uit te nodigen”  aldus  Pengel in De Ware Tijd.

Door René Hoeflaak

Van de aanvaarroute tot en met de haven wordt in totaal 65 kilometer tot een diepte van 1.30 en 1.70 meter uitgebaggerd . Volgens de minister is van de oorspronkelijke breedte van de rivier van zeventig meter slechts dertig meter over. Om uitgaande schepen efficiënter en beter te  beladen wordt ook de vaargeul breder gemaakt.

Suriname rivier, 3 februari 2014 (foto: René Hoeflaak)
Suriname rivier, 3 februari 2014 (foto: René Hoeflaak)

Uitstel

De plannen voor het uitbaggeren van de Surinamerivier dateren van 2004. In dat jaar begon de Maritieme Autoriteit Suriname in samenwerking met Billiton, Suralco en Staatsolie met een studie naar de baggermogelijkheden en verbreding van de rivier. In 2008 was er een aanbesteding voor het project maar om onduidelijke redenen werd het baggerplan uitgesteld.

Investeerders

Volgens Pengel kost  het baggerproject niet meer dan de eerder gecommuniceerde 140 miljoen US dollar, aldus de Ware Tijd. Wellicht op te brengen door niet nader te noemen investeerders  en zo min mogelijk door de overheid, aldus President Desi Bouterse in zijn nieuwjaarstoespraak eerder dit jaar.  Hij voegde er toen aan toe, dat de verbreding noodzakelijk is voor de economische groei van Suriname.

Trinidad en Tobago

De Ware Tijd citeert ook minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme. Hij  wijst op het belang van het project. Hij stelt dat schepen met een grote diepgang nu moeten uitwijken naar Trinidad en Tobago door de beperkte toegang van de vaargeul en dit heeft invloed op de prijzen van sommige goederen.

Groenroodwit blijft de ontwikkelingen volgen.

Suriname rivier, 21 maart 2018 (foto: René Hoeflaak)
Suriname rivier, 21 maart 2018 (foto: René Hoeflaak)

Leave a Reply