Coronie: herstart rijstteelt

Surinaamse rijst (bron: www.ah.nl)
Surinaamse rijst (bron: www.ah.nl)

Dagblad Suriname berichtte gisteren over de herstart van grootschalige rijstteelt in het district  Coronie, een van de kleinste districten van Suriname (3.000 inwoners) . Vrijdag jl. vergaderden Coroniaanse rijstboeren, verenigd in de Coöperatie van Coroniaanse Boeren (CCB)  met de waarnemende directeur van de Stichting ter bevordering van de Machinale Landbouw (SML) over een plan voor een nieuwe start van de rijstteelt.

Door René Hoeflaak

Surinaamse rijstmaaltijd (bron: www.surinaamserecepten.eu)
Surinaamse rijstmaaltijd (bron: www.surinaamserecepten.eu)

Het plan voorziet allereerst in een algehele verantwoordelijkheid van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij  voor het onderhoud van de primaire en secundaire aan- en afvoerkanalen in het gebied en de waterkerende dam en de daarin opgenomen kunstwerken/waterinlaten.


Binnen twee weken starten de  onderhoudswerkzaamheden. Althans dat is de bedoeling.  Als alles volgens plan verloopt kan in de maanden mei en juni van dit jaar ruim 1000 ha rijst worden ingezaaid. Het ministerie heeft ook toegezegd  het verstrekken van zaaizaad, mest en bestrijdingsmiddelen op zich te nemen.  De boeren worden getraind in het kweken van de nu gangbare Adron-lijnen.

Surinaamse rijstboeren hebben al jaren moeite om te concurreren op de internationale rijstmarkt. Overschotten op de internationale rijstmarkt leiden tot dalende en voor Suriname onrendabele rijstprijzen.

 

Wat zijn Adron-lijnen?

Adronlijnen zijn rijstsoorten die door het Adron (Anne van Dijk Rijstonderzoekcentrum Nickerie, opgericht in 1994) zijn ontwikkeld.  Veel boerenbedrijven halen met de zogeheten Adronlijnen een bovengemiddeld resultaat: gemiddeld acht ton padie per hectare.

Essentieel in de Adronlijn aanpak  is het goed egaliseren van rijstvelden, goed zaaizaad gebruiken, de juiste dosering zaad en het zaaien in de juiste periode (november/december en mei/juni).

Critici beweren dat de  Adronlijnen niet resistent zijn, waardoor ze gevoelig zijn voor ziekten en plagen zoals die van de bibietvlieg enige tijd geleden .

Besproeiing van rijstveld in Suriname (bron: www.adron.sr)
Besproeiing van rijstveld in Suriname (bron: www.adron.sr)