Sint-Eustatius gestart met de jacht op loslopende geiten
Op Sint-Eustatius is vorige week de jacht geopend op de meer dan 12.000 loslopende geiten. Een gevoelige kwestie want ‘every goat is a vote’ Maar het eiland heeft geen andere keuze. Want de geiten bedreigen de natuur, de infrastructuur en zelfs de mens.
Door René Hoeflaak
De overlast van geiten is al jaren onderwerp van gesprek op Sint-Eustatius. De geiten bedreigen de natuur, vreten het landschap kaal en veroorzaken erosie. Hier en daar vallen rotsblokken van kaalgevreten klifwanden naar beneden op de openbare weg of op het strand..
Geiten verwoesten toekomstige generaties
Officieel mogen de geiten niet loslopen. Dat is wettelijk verboden. Maar de praktijk is anders. Geiten, maar ook koeien, lopen los op de weg, kruispunten, in woonwijken en tuinen. Ook de landbouw heeft last van de geiten.
Op 11 juli is de jacht op de geiten geopend. Na een jarenlange discussie. De geitenoverlast en- jacht is een gevoelige politieke kwestie “Ze zijn letterlijk het eiland aan het verwoesten voor de toekomstige generaties”, aldus plaatsvervangend regeringscommissaris Claudia Toet in artikelen op onder meer Vakblad geitenhouderij en Caribischnetwerk.ntr.nl/
200 miljoen euro
De geiten lopen onder meer tegen de klifwanden van Fort Oranje aan de Oranjebaai. De Nederlandse regering maakte eerder 10 miljoen euro vrij om die klifwanden te stutten. Het gebouw dreigde naar beneden te storten. Maar volgens regeringscommissaris Alida Francis is het probleem veel groter en is zelfs 200 miljoen nodig.
Door toenemende regen als gevolg van klimaatverandering, vallen er ook veel grote stukken aarde rechtstreeks de zee in na hevige regenval.
‘Every goat is a vote’
Zoals gezegd. De geitenoverlast ligt gevoelig op Sint-Eustatius. Veehouders houden zich niet aan het losloopverbod omdat er niet of nauwelijks wordt gehandhaafd. “We weten allemaal wat de kern van dit probleem is”, reageerde Francis in een artikel op Caribisch Netwerk. “Every goat is a vote!. Maar we kunnen het niet toestaan, dat 10 procent van de mensen de rest van onze samenleving en onze toekomst gijzelt.”
Het besluit om alsnog loslopend vee te gaan afschieten is mede de uitkomst van een verhitte publieke bijeenkomst begin juni, waar ook de Nederlandse staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) en minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) bij aanwezig waren.
Rechtszaak
Ondernemers in de buurt van de klifwanden zijn inmiddels een rechtszaak gestart tegen de overheid op Sint-Eustatius. Zij zeggen gevaar te lopen door vallende rotsblokken als gevolg van nalatigheid van de politiek.
Ook de eilanden Bonaire en Saba hebben overigens last van loslopende geiten en nemen maatregelen.