Saba start morgen met de jacht op geiten
De natuur op Saba wordt al jaren aangetast door loslopende grazende geiten. De biodiversiteit loopt schade op. Morgen starten zogenaamde regeringsjagers op Mount Scenery met het vangen en verwijderen van de viervoeters en klinkt letterlijk en figuurlijk het startschot van een project van drie jaar.
Door René Hoeflaak
Het ‘geitenverwijder’project wordt gefinancierd door het Nederlandse Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en uitgevoerd in samenwerking met de politie, aldus de website Koninkrijk.nu eerder deze week.
Vorig jaar meldde het Antilliaans Dagblad dat het project drie jaar zou duren. Het doel is om niet alleen de overlast -op Saba noemen ze het geitenanarchie- aan te pakken maar ook om duurzame geitenhouderij te verbeteren, de landbouw op Saba te ontwikkelen, erosie en het risico op aardverschuivingen en lawines terug te dringen.
Met verwijderen wordt overigens afschieten bedoeld. ‘Een wereldwijd’ erkende methode aldus het artikel in het Antilliaanse Dagblad op 20 juli 2020, waarin eveneens is te lezen dat eigenaren voorafgaand aan de officiële verwijdering, drie maanden de tijd hebben gekregen om hun geiten zelf te vangen. Het eilandbestuur had daartoe materialen ter beschikking gesteld zoals materialen voor omheiningen, vleesverwerkingscapaciteiten en koel- en vriesopslag.
Mount Scenery
Tijdens de vang- en verwijderperiode worden bepaalde gebieden en delen van wandelpaden gesloten. Het pad naar de top van de Mount Scenery blijft open. In het weekend wordt er niet gejaagd en zijn alle paden open.
Het reisadvies voor het eiland Saba werd gisteren overigens gewijzigd naar code groen. Er zijn echter nog wel inreisbeperkingen. Reizigers uit Nederland moeten bij aankomst nog altijd vijf dagen in (thuis)quarantaine.
Eerde berichtte Groenroodwit over de de overlast van vee op Sint-Eustatius.