Start Trainingscentrum
15 september 2017: een belangrijk moment morgen voor de Surinaamse sport. Want om 11.00 uur Surinaamse tijd start in Paramaribo de bouw van een nieuw Olympisch Trainingscentrum, zo kondigde het Surinaams Olympisch Comité (SOC) gisteren aan.
Door René Hoeflaak
‘Middels een vernieuwde aanpak in samenwerking met de lidbonden, moet aan onze topsporters betere faciliteiten worden aangeboden om zich optimaal te kunnen voorbereiden op deelname aan internationale evenementen’ aldus het comité in een persverklaring.
Het SOC – erkend in 1960- is ervan overtuigd dat het trainingscentrum een grote bijdrage zal leveren bij het klaarmaken van onze atleten en nationale om betere resultaten te behalen, zo is verder te lezen.
Fase 1 van de bouw is de opzet van een gymzaal en een behandelruimte voor sportmedische begeleiding. In de daaropvolgende fase zal een multipurpose sporthal worden (af)gebouwd die ruimte biedt aan onze nationale selecties ter voorbereiding op internationale deelname.
PASO
De financiële middelen voor de bouw zijn beschikbaar gesteld door de PASO (Pan-Amerikaanse Olympisch Comité).
Het startsein voor de bouw van het Olympisch Training Centrum zal zijn op zaterdag 16 september om 11.00 uur op het terrein van het SOC aan de Letitia Vriesdelaan in Paramaribo. Daar is ook het vorig jaar geopende Sportmuseum te vinden. Interessant voor iedereen die geinteresseerd is in de Surinaamse sportgeschiedenis.
Suriname op de Olympische Spelen
Atleet Wim Esajas zou in 1960 in Rome als eerste en enige Surinaamse deelnemer aan de Olympische Spelen van Rome uitkomen op het onderdeel 800 meter hardlopen. Door een misverstand tussen Esajas en het SOC verscheen hij echter niet op tijd aan de start. Jarenlang ging het verhaal dat Esajas zich zou hebben verslapen. De oorzaak lag echter in een communicatiefout. Esajas werd twee weken voor zijn overlijden – in april 2005- gerehabiliteerd door het SOC.
De bekendste Surinaamse deelnemer aan de Olympische Spelen is uiteraard Anthony Nesty. In 1988 haalde Nesty (1967) in Seoul op de 100 meter vlinderslag een gouden medaille. Vier jaar later pakte hij brons. Hardloopster Letitia Vriesde vertegenwoordigde Suriname op maar liefst vijf Olympische Spelen.