Volle rijstschuren

Surrijst27 juli 2015: Starnieuws bericht vandaag over een nieuw hoofdstuk in de moeizame rijsthandel tussen Suriname en Venezuela. Na onduidelijkheid en discussie bij de export van eerdere partijen rijst over onder meer de prijs reisde een technische commissie uit Venezuela onlangs af naar Suriname om ter plaatse een kwaliteitsmeting uit te voeren. Die keuring verliep teleurstellend voor Suriname. De Venezolanen keurden zeven van de acht Surinaamse rijstopslagen. Gevolg: volle schuren omdat 30.000 ton rijst niet is uitgevoerd naar Venezuela.

Door René Hoeflaak

Besproeiing van rijstveld in Suriname (bron: www.adron.sr)
Besproeiing van rijstveld in Suriname (bron: www.adron.sr)

Ondanks die volle schuren realiseert de Surinaamse Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zich dat de nieuwe oogst moet worden binnengehaald en dat de tijd dus begint te dringen. Op een vraag van Starnieuws steekt hij niet alleen en uitsluitend de hand in eigen boezen. Ook de bureaucratie in Venezuela heeft voor veel oponthoud gezorgd, aldus de minister.

Deze week zal minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij naar Venezuela afreizen om de kwestie met Venezuela te bespreken.

Petro-Caribe

In het vorige decennium ondertekenden Venezuela en Suriname – toen nog onder leiding van de regering Venetiaan-  een handelsovereenkomst die voorzag in een export van in totaal 110.000 ton rijst van Suriname naar Venezuela. Dit als subonderdeel van het Petro-Caribe verdrag.

Het Petro Caribe verdrag geeft deelnemende landen toegang tot Venezolaanse olie tegen een gereduceerd tarief en gunstige voorwaarden zoals gespreide betaling. In 2012 importeerde Suriname de eerste 40.000 vaten. De olie hoeft Suriname pas over 20 jaar volledig af te betalen.

Hongerstaking

De ‘rijstdeal’ van het olieverdrag zorgt ook binnen Suriname voor de nodige kopzorgen en onduidelijkheid. Met name over de onduidelijke prijsafspraken en de betaling. In april spande de Surinaamse Rijst Exploitatiemaatschappij (REM) een kort geding aan tegen de Staat en NV Juboza , de verscheper van rijst en Bhagwatpersad Ramadhin, de voormalige voorzitter van de Vereniging van Rijstexporteurs (VRE). Tegen de laatste omdat hij midden in de prijsonderhandelingen op eigen houtje met een volle boot met rijst koers zette naar Venezuela.  “We willen duidelijkheid”, aldus REM-directeur Maureen Habib in april in de Ware Tijd. In diezelfde periode gingen Surinaamse rijstboeren over tot een korte hongerstaking.

Leave a Reply