Surinaamse brassbands op Curaçao

Major Toppers op Curaçao (bron: FB pagina Major Toppers)
Major Toppers op Curaçao (bron: FB pagina Major Toppers)

De Major Toppers en  One Quality Brassband, twee Surinaamse brassbands met in totaal 37 personen zijn op dit moment  op Curaçao voor deelname aan diverse carnaval activiteiten.

Beide bands lopen zondag aanstaande mee in de Grand Carnival Parade ‘Gran Marcha’ en de Grand Farewell afscheidsoptocht op dinsdag 17 februari en zijn ingedeeld in een stoet met buitenlandse  deelnemers uit onder meer Nederland, Dominicaanse Republiek en Barbados.

Door René Hoeflaak

In GFC Nieuws van 10 februari jl. vertelt Martha Vriesde  van Major Toppers enthousiast over hun performance  “Wij hebben prachtige kostuums en gevarieerde muziek, een mooie mix van typisch Surinaams met een vleugje Curaçao”.  Van de Curaçao Tourist Board krijgt de groep, die ook de Surinaamse vlag draagt, een speciale eilandtour aangeboden.

Brassband in de Palmentuin in Paramaribo, november 2014. (foto: René Hoeflaak)
Brassband in de Palmentuin in Paramaribo, november 2014. (foto: René Hoeflaak)

Wat is een brassband eigenlijk?

Een Caraïbische brassband is een drumband die doorgaans is aangevuld met blaasinstrumenten en/of danseressen. In het Caraïbisch gebied ontstond brassbandmuziek op Aruba. In de Europese brassbandmuziek overheersen de koperblazers. Bij de Caraïbische versie de drums.

Suriname, de Nederlandse Antillen en Kaapverdië kennen diverse brassband. Net als de grote steden in Nederland. Vorig jaar gooide de Surinaamse band One Chance hoge ogen op Curaçao.

De Parbo Brouwerij in Suriname sponsort de Stichting Brassband Suriname. De Stichting biedt Surinaamse jongeren de kans zich muzikaal en sociaal te ontwikkelen. De band treedt regelmatig op bij feesten, partijen en evenementen zoals de avond vierdaagse.