Trafassi en Edgar Burgos

 

25 mei 2014:  Edgar Burgos in het MC Theater (foto: Rob Sneltjes)
25 mei 2014: Edgar Burgos in het MC Theater (foto: Rob Sneltjes)

Ik eet, ik werk, ik drink, ik slaap Trafassi. En Trafassi betekent anders’ aldus Trafassi zanger Edgar Burgos, enkele seconden nadat hij door de Amsterdamse loco burgemeester Freek Ossel is onderscheiden met de Andreaspenning. Een onderscheiding die hij opdraagt aan zijn moeder Betsy Burgos. De uitreiking vond zondagmiddag plaats tijdens het optreden van Trafassi in het Amsterdamse MC theater.

Door René Hoeflaak

Niet alleen Amsterdam eert Edgar Burgos en zijn Trafassi. Dat doen deze zomer ook frisdrankfabrikant Fernandes en platenmaatschappij Top Notch. Met de release van een verzamelalbum en portretten van Surinaamse muzikale helden – zoals Trafassi- op negen miljoen blikjes frisdrank. Ter gelegenheid van de verzamelaar organiseerde FunX en Top Notch zondagmiddag een release- optreden van Trafassi. Voor Groenroodwit.nl bezocht ik samen met fotograaf Rob Sneltjes de drukbezochte party.

Wasmasjien

De Surinaamse feestband scoorde bijna dertig jaar geleden met ‘Wasmasjien’ haar eerste en bekendste hit in Nederland. Vanaf dat moment schreef oprichter Edgar Burgos (1943) meer dan 120 nummers zoals ‘Strijkplank’ en ‘Cola Jola’ en treedt Trafassi gemiddeld 200 keer per jaar op in binnen- en buitenland en op feesten en partijen.

Ridder Edgar

Loco burgemeester Cees Offers van Amsterdam spreekt Trafassi voorman Edgar Burgos toe na de uitreiking van de Andreaspenning (foto: Rob Sneltjes)
Loco burgemeester Cees Offers van Amsterdam spreekt Trafassi voorman Edgar Burgos toe na de uitreiking van de Andreaspenning (foto: Rob Sneltjes)

Liedjes en optredens met een dubbele bodem. In alle opzichten. Want de politiek zeer betrokken Burgos, die onlangs ook werd onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, neemt geen blad voor zijn mond en gebruikt zijn podium meer dan eens voor het vertolken van zijn politieke mening. Ook zondag in Amsterdam. Maar prisiri (plezier) is toch de waar het bij Trafassi en de innemende Burgos uiteindelijk om draait. De afgelopen dertig jaar, zondagmiddag in Amsterdam en hopelijk nog vele jaren. En voor het verzamelalbum geldt hetzelfde als voor de Trafassi zelf: ‘Laat maar lekker draaien’ NB: Met dank aan fotograaf Rob Sneltjes

Leave a Reply