Zorgen over wisselkoersen

Geldwisselkantoor en ATM tegenover Torarica Hotel (foto: René Hoeflaak)
Geldwisselkantoor en ATM tegenover Torarica Hotel (foto: René Hoeflaak)

srd-5-surinamese-dollars-110/1/15: In De Ware Tijd stond deze week een artikel waarin de voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders in Suriname, Remy Bailal, zijn zorgen uit over de steeds groter wordende terugval in het aanbod van valuta. “Het heeft bijna geen zin om zo te werken. Er moet iets gedaan worden”, aldus Bailal in DWT.

Door René Hoeflaak

Zijn grootste zorg:  de steeds groter wordende kloof tussen de formele wisselkoers en de koers op de zwarte markt. Cambio’s –officiële geldwisselkantoren-  mogen dollars kopen tegen een koers van 3.34 SRD (Surinaamse Dollar) maar op straat is de opkoopkoers  3.50 SRD . Bij de euro is het verschil overeenkomstig: 4.08 bij de cambio’s tegenover 4.20 in het zwarte circuit.

Bailal beklaagt zich in De Ware Tijd over het feit dat tegenwoordig elke handelaar ook illegale geldwisselaar is. “Het zijn niet alleen de Chinese winkels. Overal kan je tegenwoordig vreemd geld wisselen. Ook bij bouwmaterialenzaken.” De cambiohouder meent dat deze handel nu voor een ieder lucratief is.

Koersontwikkeling SRD/EURO januari 2014-2015 (bron: www.valuta.nl)
Koersontwikkeling SRD/EURO januari 2014-2015 (bron: www.valuta.nl)

Maar hoe zit het dan met de rol van de Centrale Bank in Suriname? Vanuit diverse kanten wordt in Suriname gezinspeeld op devaluatie hetgeen de president van de Centrale Bank, Gillmore Hoefdraad steeds ontkent. Hij is optimistisch en meent dat er op termijn voldoende speelruimte is om de koersen in balans te houden. Bailal laat zich daar niet over uit. Wel heeft hij een mening over de aanpak van de “zwarte cambio’s” die op elke straathoek te vinden zijn. “Het  ministerie van Handel en Industrie moet optreden’ aldus Bailal in De Ware Tijd.